Toenadering profit en social profit zorgt voor een win-win

Toenadering profit en social profit zorgt voor een win-win

Kunnen bedrijven en social-profitondernemingen nog iets van elkaar leren? Mieke Nieuwdorp van Engage4 denkt alvast van wel! Zij is expert in skills-based employee volunteering: maatschappelijk engagement dat vertrekt van de competenties van de medewerkers. Samen met haar collega’s gaat zij op zoek naar de juiste match tussen bedrijf en sociale onderneming zodat ze van elkaar kunnen leren. Dit creëert meerwaarde voor álle partners.

“Voor bedrijven is dit een kans om een maatschappelijk engagement te koppelen aan het aanleren van nieuwe skills”, zegt Mieke. “De competenties van hun medewerkers kunnen immers helemaal tot hun recht komen door het hertekenen van bijvoorbeeld de communicatie-, IT- of logistieke processen van een organisatie.”

Daarbij brengen medewerkers uit profitbedrijven hun kennis en expertise binnen in de social profit. Voor sociale ondernemingen is het een manier om uitdagingen aan te pakken waarvoor de kennis nu niet altijd aanwezig is binnen de organisatie. Voor medewerkers uit de profit is het dan weer een manier om zich in te zetten voor maatschappelijk relevante projecten. "We hebben nood aan een geëngageerde samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat maatschappelijke uitdagingen van ons allemaal zijn en dat zowel ‘profit’ als ‘social profit’ een rol hebben om deze aan te pakken. Hoe beter we over de sectoren heen elkaar kennen en begrijpen, hoe beter we deze uitdagingen kunnen aanpakken."

Logistiek probleem

Eén van de samenwerkingen verliep tussen vzw Leef, een voorziening voor volwassenen met een beperking, en Port of Antwerp-Bruges. Kevin Dyck is boekhouder bij vzw Leef en hij kampte met een logistiek probleem. De bussen die tot dan toe werden ingezet voor het vervoer van hun cliënten, waren te duur geworden. Een oplossing lag niet meteen voor de hand.

Via Engage4 werd Kevin gekoppeld aan Yves Adriaensen, chief economist bij Port of AntwerpBruges. Yves ging met de mensen van vzw Leef op zoek naar een breed gedragen oplossing: "We hebben alle stakeholders mee in het bad getrokken, dus ook de ouders. Vaak worden zulke beslissingen van bovenaf opgelegd door een organisatie. Dat wilden we nu niet doen. In ons team zitten mensen met een achtergrond in marketing, dat hielp natuurlijk bij het brengen van deze boodschap. Mijn achtergrond is dan weer eerder strategisch en projectmatig en dat was ook belangrijk in dit verhaal." Uiteindelijk kwam er een oplossing uit de bus, waarbij er in de toekomst fors bespaard zal worden. Maar de resultaten van deze samenwerking gaan veel breder, vertelt Kevin: "We gaan in de toekomst ook voor andere vraagstukken dezelfde werkwijze toepassen. Dat wil zeggen: meer in projectvormen werken, mandaten geven en meer mensen betrekken bij onze beslissingen."

Cashloos werken 

Een andere samenwerking is die tussen Huize Eyckerheyde vzw, een voorziening voor volwassenen met een fysieke en ernstige mentale beperking en Isabel Group, een organisatie die IT-toepassingen ontwikkelt binnen de financiële wereld. Elke De Wilde, verantwoordelijke financiën bij Huize Eyckerheyde, wilde af van cashbetalingen en de vele papieren kassatickets die ze verwerkten. Stefan Fagot, product content marketeer bij Isabel Group, ging met zijn team op zoek naar een oplossing. "We zijn begonnen met alle processen in beeld te brengen en kwamen snel tot de conclusie dat we die cashbetalingen en papieren tickets uit elkaar moesten trekken. We hebben natuurlijk ook gekeken welke tools er al beschikbaar waren op de markt en zo kwamen we vrij snel tot oplossingen, want je wil op het einde van de rit toch iets opleveren dat af is." Alhoewel de tijd beperkt was, mocht het resultaat er zijn! Elke: "De digitalisering van al die processen bespaart ons heel wat handwerk, de flow zal dan ook veel sneller verlopen. Zo moeten we bijvoorbeeld mensen niet langer met cashgeld van en naar de bank laten rijden."

Mieke Nieuwdorp van Engage4 is een van de docenten van Groeilabz. Wil jouw organisatie zich ook goed voorbereiden op de mogelijkheden van én de vragen voor samenwerking met bedrijven? Ontdek ons aanbod!

Lees ook

“Zorgzame Buurten maken de brug tussen zorg en mensen”

“Zorgzame Buurten maken de brug tussen zorg en mensen”

Een voortreffelijke eerste evaluatie maakt van februari ’25 niet het einde van het project Zorgzame Buurten, maar het begin van de brede uitrol van deze ‘nieu…

“We willen het zorglandschap drastisch veranderen”

“We willen het zorglandschap drastisch veranderen”

Op 132 plaatsen in Vlaanderen loopt sinds 2022 het Zorgzame Buurten-project. Hierin worden verschillende vormen van zorg kleinschalig ondergebracht in buurten. Het depart…

Nooit meer ‘ja, maar’

Nooit meer ‘ja, maar’

Iedereen kent de witte autootjes van het Wit-Gele Kruis. Daarmee snorren verpleegkundigen in de vijf provincies naar hun patiënten. Maar wist je ook dat deze zorgorg…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

15 oktober 2024

Leerlab innovatieve arbeidsorganisatie (Antwerpen)

Leerlab IAO.png

Een ander tijdperk vraagt andere organisaties. Wil je bouwen aan een organisatie die wendbaar is? Die flexibel kan reageren op noden van cliënten en hun omgeving? Die meebeweegt met de maatschappelijke context?