Naar aanleiding van de Week van de Zorg van 13 maart 2023 heeft de Serv op eigen initiatief een advies gericht naar de Vlaamse overheid rond de nabijheid van zorg in Vlaanderen. De sociale partners huldigen de principes van ‘vermaatschappelijking van de zorg’, maar wijzen ook op de risico’s en noodzakelijke randvoorwaarden. Zo moet er geïnvesteerd worden in voldoende nabije en multidisciplinaire zorgverleners en moeten mantelzorgers beter ondersteund worden, met respect voor hun grenzen.
Mantelzorg
Mantelzorg moet altijd een vrije keuze blijven, zeggen de sociale partners, en kan nooit de formele zorg een op een vervangen. Mantelzorg kent uiteraard ook grenzen, zowel gezien de combinatie met de thuissituatie van mantelzorgers als in relatie tot zijn/haar professionele situatie.
De sociale partners wijzen daarbij in het bijzonder nog op de nood aan ondersteuning voor ondernemingen en organisaties bij het faciliteren en inpassen van mantelzorg door hun medewerkers. De Vlaamse overheid zou hiervoor het online platform mantelzorgers.be kunnen uitbreiden richting werkgevers die mantelzorg willen inpassen in hun personeelsbeleid. Daarnaast zou Vlaanderen mensen met het federale mantelzorgstatuut meer kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld via zorgcoaches of psychologische bijstand.
Zorgzame buurten
Het project Zorgzame buurten richt zich op het versterken van buurtgerichte zorg en zet in op sterke lokale netwerken en linken tussen mantelzorg en formele zorg. Een heel mooi initiatief! Maar ook hier is er waakzaamheid nodig, meer bepaald bij het decentraliseren van beleid richting de lokale besturen. De Serv kijkt dan ook uit naar de evaluatie van dit pilootproject.
Ook wijkgezondheidscentra en andere vormen van eerstelijnsaanbod met meerdere zorgdisciplines onder één dak zijn een goede manier om laagdrempelige en nabije zorg vorm te geven. De Serv kijkt uit naar verdere beleidsvoorstellen van de Vlaamse overheid om dergelijke initiatieven alle kansen te geven.