UAntwerpen stelt biodiversiteit centraal in nieuw onderzoeksplatform BIONEXT

UAntwerpen stelt biodiversiteit centraal in nieuw onderzoeksplatform BIONEXT

De biodiversiteit in onze omgeving en in de wereld beïnvloedt bijna elk aspect van ons leven: van het water dat we drinken, over het voedsel dat we eten tot de gezondheid waarover we beschikken. Met het nieuwe onderzoeksproject BIONEXT willen wetenschappers van onder meer de Universiteit Antwerpen ervoor zorgen dat natuur en biodiversiteit aan de basis liggen van de keuzes die door beleidsmakers worden gemaakt.

De onderzoekers willen illustreren hoe verschillende organisaties en sectoren moeten samenwerken om op een duurzame manier, in harmonie met de natuur, te leven. "Wanneer er beleid wordt ontworpen, dient de bescherming van de biodiversiteit altijd in acht te worden genomen. Op die manier kunnen in meerdere sectoren win-wins worden gerealiseerd en worden onbedoelde gevolgen van een verlies aan biodiversiteit net beperkt", zegt professor Hans Keune van UAntwerpen, die het project mee coördineert.

Good practices gezocht!

Het project zal onder meer good practices verzamelen van bestaande praktijken waarin organisaties de relatie van de samenleving met de natuur op een positieve manier hebben veranderd. Zo noemt Keune de Green Deal in de Vlaamse zorgsector, die 15 maart van start gaat, als goed voorbeeld. “Er worden maatregelen genomen om minder single use plastics te gebruiken, om minder antibiotica voor te schrijven en de natuur meer te integreren in de zorginstelling”, aldus Keune.

Heb je zelf een goed voorbeeld over hoe jouw onderneming de biodiversiteit bevordert, contacteer de onderzoekers via hans.keune@uantwerpen.be

Lees ook

Begeleidingstraject SDG Pioneer

Begeleidingstraject SDG Pioneer

In samenwerking met CIFAL-Flanders en Verso biedt GoodPlanet een begeleidingstraject aan voor civil society organisaties om SDG Pioneer te worden. …

De EU investeert volop in de social profit

De EU investeert volop in de social profit

In het kader van de ondersteuning van de sociale economie (Europese definitie, komt ruwweg overeen met ‘social profit’), loopt er momenteel bij de Europese Co…

Steunmaatregelen voor de zorg

Steunmaatregelen voor de zorg

Wist je dat ondernemingen, organisaties en vrije beroepen die actief zijn in de zorg gebruik kunnen maken van specifieke steunmaatregelen via de Vlaamse en Federale over…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

13 februari 2025

Groeilab efficiëntiewinst met generatieve AI (Brussel)

Groeilab efficiëntiewinst met generatieve AI.png

Dit groeilab helpt sociale ondernemingen verantwoord generatieve AI (zoals ChatGPT) te integreren in werkprocessen en dienstverlening. De sessies omvatten basiskennis, hands-on oefeningen en het ontwikkelen van een beleidsvisie of pilootproject. Ontvang professionele begeleiding voor maximale impact op jouw digitale strategie.

10 maart 2025

Leerlab communicatiestrategie (Leuven)

Leerlab communicatiestrategie.png

- RESERVELIJST - Communicatie met meer impact! Een sterk imago bouw je op. En dat doe je door slimme en goeie communicatie. Maar wat zeg je wanneer en hoe begin je daar eigenlijk aan? 

10 maart 2025

Leerlab strategisch medewerkersbeleid (Leuven)

Leerlab strategisch medewerkersbeleid.png

- RESERVELIJST - Medewerkers zijn de motor van je werking. Jouw organisatie gaat voor een gedragen én onderbouwd medewerkersbeleid. Je stelt prioriteiten, tekent acties uit en plant ze in.