UAntwerpen stelt biodiversiteit centraal in nieuw onderzoeksplatform BIONEXT

UAntwerpen stelt biodiversiteit centraal in nieuw onderzoeksplatform BIONEXT

De biodiversiteit in onze omgeving en in de wereld beïnvloedt bijna elk aspect van ons leven: van het water dat we drinken, over het voedsel dat we eten tot de gezondheid waarover we beschikken. Met het nieuwe onderzoeksproject BIONEXT willen wetenschappers van onder meer de Universiteit Antwerpen ervoor zorgen dat natuur en biodiversiteit aan de basis liggen van de keuzes die door beleidsmakers worden gemaakt.

De onderzoekers willen illustreren hoe verschillende organisaties en sectoren moeten samenwerken om op een duurzame manier, in harmonie met de natuur, te leven. "Wanneer er beleid wordt ontworpen, dient de bescherming van de biodiversiteit altijd in acht te worden genomen. Op die manier kunnen in meerdere sectoren win-wins worden gerealiseerd en worden onbedoelde gevolgen van een verlies aan biodiversiteit net beperkt", zegt professor Hans Keune van UAntwerpen, die het project mee coördineert.

Good practices gezocht!

Het project zal onder meer good practices verzamelen van bestaande praktijken waarin organisaties de relatie van de samenleving met de natuur op een positieve manier hebben veranderd. Zo noemt Keune de Green Deal in de Vlaamse zorgsector, die 15 maart van start gaat, als goed voorbeeld. “Er worden maatregelen genomen om minder single use plastics te gebruiken, om minder antibiotica voor te schrijven en de natuur meer te integreren in de zorginstelling”, aldus Keune.

Heb je zelf een goed voorbeeld over hoe jouw onderneming de biodiversiteit bevordert, contacteer de onderzoekers via hans.keune@uantwerpen.be

Lees ook

“Ook voeding maakt deel uit van zorgtraject”

“Ook voeding maakt deel uit van zorgtraject”

Ziekenhuiskost met een prestigieus kwaliteitslabel, het kan. Het Kortrijkse AZ Groeninge kreeg in 2023 als eerste ziekenhuis in de Benelux de erkenning van Gault&Mill…

Begeleidingstraject SDG Pioneer

Begeleidingstraject SDG Pioneer

In samenwerking met CIFAL-Flanders en Verso biedt GoodPlanet een begeleidingstraject aan voor civil society organisaties om SDG Pioneer te worden. …

De EU investeert volop in de social profit

De EU investeert volop in de social profit

In het kader van de ondersteuning van de sociale economie (Europese definitie, komt ruwweg overeen met ‘social profit’), loopt er momenteel bij de Europese Co…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

8 april 2025

Groeilab duurzaamheidsrapportering: aan de slag met VSME (Gent)

Krijg jij vragen over de duurzaamheid van jouw sociale onderneming? Dit groeilab biedt een totaaloplossing om die eenvoudig te beantwoorden. Met de Europese VSME-standaard begeleiden we je bij je eerste rapport en duurzame rapportering, strategisch en efficiënt in tijd en kosten, zodat je volledig rapporteringsproof bent.

10 september 2025

Workshop efficiënter werken met generatieve AI (Gent)

Generatieve AI (GenAI) biedt sociale ondernemingen kansen voor tijd- en efficiëntiewinst, bijvoorbeeld door omvangrijke dossiers samen te vatten of complexe data autonoom te analyseren. Tegelijk wekt het vragen op omtrent privacy, intellectuele eigendom en de rol van AI in onze jobs. We ontdekken het samen tijdens dit inspiratielab.

22 september 2025

Workshop digihelper op de werkvloer (Brussel)

Deze workshop is voor collega's die minder vaardige collega’s willen ondersteunen bij digitale vragen en digitale vaardigheden versterken. Deze peer-to-peer relatie werkt drempelverlagend, bevordert de leercultuur en zorgt ervoor dat de implementatie van digitale technologie in het zorgproces slaagt.