Waar vind je opleidingen over de SDG’s?

Waar vind je opleidingen over de SDG’s?

Een duurzaamheidsbeleid staat of valt met de competenties van je medewerkers. Met deze opleidingen geef je hen de tools in handen om duurzaamheid op de agenda te zetten!

Organisaties (algemeen)

 • Een overzicht van verscheidene internationale opleidingen, PhD’s, stages en jobs opgesomd per SDG vind je op de website van Human Rights Careers (EN).
 • UNITARbiedt een webpagina (EN) aan met een opsomming van master- en andere opleidingen, en ook een webpagina met tal van online cursussen (EN) en korte informatiefilmpjes over de Agenda 2030 en de 17 SDG’s.
 • Meer online korte filmpjes en een introductie tot de SDG’s vind je hier.
 • Als organisatie kan je ook kennis opbouwen door aan te sluiten bij lerende netwerken, bijvoorbeeld:
  • The Shift, het Belgische netwerk voor duurzaamheid dat workshops en opleidingen bundelt rond de SDG’s.
  • De door FIDO erkende netwerken, Reset. Vlaanderen voor de Nederlandstalige en Associations21 voor de Franstalige gemeenschap.
  • Het netwerk SDSN Europe, opgericht om kennis en wetenschap binnen de SDSN-netwerken te mobiliseren en te coördineren ter ondersteuning van een duurzaam en veerkrachtig Europees herstelbeleid.
  • Als maatschappelijke organisatie kan je lid worden van SDG Watch Europe.

Ondernemingen

 • Professionals kunnen terecht bij CSR Campus, een platform voor opleidingen rond CSR en duurzaamheid.

Onderwijs

 • De meeste universiteiten en hogescholen bieden specifieke cursussen aan rond thema’s in lijn met de SDG’s en duurzame ontwikkeling. Een overzicht van het aanbod van Belgische opleidingen en gecertifieerde cursussen rond duurzaamheid, klimaat, milieu en energie vind je o.a. op Education4Climate.
 • Op Duurzaam Educatiepunt op de website van de Vlaamse Overheid vind je praktische hulpmiddelen voor het kleuter- tot het hoger onderwijs en voor leraren.

Individu

 • Je kan de applicatie SDGs in Action downloaden via de Google Play Store voor Android en de App Store voor iOS-gebruikers. In deze app vind je alle basisinformatie over de SDG’s en de targets, en ook evenementen en acties opgezet door anderen waar je aan kan deelnemen in jouw buurt. Daarnaast kan je ook je eigen evenementen creëren.

Dit artikel is met permissie overgenomen uit de SDG Wegwijzer, die met steun van Verso samengesteld is door Cifal Flanders. Download de volledige wegwijzer hier.

Lees ook

Start-to-SDG!

Start-to-SDG!

Een duurzamere wereld? Ontdek hoe jouw organisatie hierbij kan helpen!

VIA6: welke kwaliteitsmaatregelen?

VIA6: welke kwaliteitsmaatregelen?

Onder kwaliteit verstaan we werken aan werkbaar en wendbaar werk maar ook het streven naar meer instroom van personeel in onze sectoren en de versterking van sociale onde…

Bestaat er spelmateriaal rond de SDG’s?

Bestaat er spelmateriaal rond de SDG’s?

Wil je spelenderwijs leren werken met de SDG's? Dat kan! Via deze spelen.

Met deze gidsen begin je de SDG’s te implementeren!

Met deze gidsen begin je de SDG’s te implementeren!

Dus je wilt de SDG's implementeren in je bedrijfsvoering, maar je weet niet goed waar te beginnen? Dan zetten deze gidsen je op weg!