Wanneer komt de Vlaamse regering met maatregelen om sociale ondernemingen te ondersteunen?

Wanneer komt de Vlaamse regering met maatregelen om sociale ondernemingen te ondersteunen?

De Vlaamse werkgeversorganisaties voor de verschillende social-profitsectoren, verenigd binnen Verso, vragen al langer aan de Vlaamse regering om eindelijk rekening te houden met de gestegen kosten voor sociale ondernemingen door de inflatie.

Desondanks ziet het ernaar uit dat hun werkingsmiddelen dit najaar voor de 12de keer op rij niet geïndexeerd zullen worden. Ondertussen wordt de situatie bijzonder nijpend voor heel wat sociale ondernemingen en dreigen er op korte termijn gaten te vallen in het sociaal weefsel in Vlaanderen. Dit in een tijd waarin we die meer dan ooit nodig zullen hebben.

Stijgende energieprijzen, stijgende lonen, duurdere brandstoffen en bouwkosten die de pan uitswingen: net zoals alle sectoren kreunt de social profit onder de huidige marktomstandigheden. Het verschil met andere bedrijven? Aangezien sociale ondernemingen levensnoodzakelijke diensten aanbieden aan vaak kwetsbare mensen, kunnen zij niet zomaar hun prijzen aanpassen om al deze gestegen kosten te compenseren. Daar komt nog eens bovenop dat de Vlaamse regering de werkingsmiddelen die ze betoelaagt aan heel wat sociale ondernemingen al meer dan tien jaar niet heeft geïndexeerd. Een reeds moeilijke situatie dreigt voor veel ondernemingen zo helemaal onleefbaar te worden.

Verso en haar leden hebben hun grieven overgemaakt via een brief aan de Vlaamse regering. Concreet vragen zij een einde aan de opeenvolgende reeks van niet-indexeringen van de werkingsmiddelen en aangepaste maatregelen op vlak van energiekosten, lonen en de financiering van grote bouwwerken.

Lees hier de brief aan de Vlaamse regering

Lees ook

Sociale partners lanceren prioriteitennota voor volgende Vlaamse regering

Sociale partners lanceren prioriteitennota voor volgende Vlaamse regering

Richting de verkiezingen voor het Vlaams Parlement hebben ook de Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties, verenigd in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv…

Wandelbaan, loopbaan of sprintbaan: loopbanen aanpassen aan levensfase is sleutel voor werkbaar werk

Wandelbaan, loopbaan of sprintbaan: loopbanen aanpassen aan levensfase is sleutel voor werkbaar werk

De arbeidsmarkt was nooit zo gespannen. Tegelijk piekt het langdurig ziekteverzuim. Werkgevers zijn op zoek naar manieren om productiviteit te verzoenen met een duurzame …

Sociale partners herhalen vraag naar ondersteuning voor sectoren die lijden onder hoge inflatie

Sociale partners herhalen vraag naar ondersteuning voor sectoren die lijden onder hoge inflatie

Het evaluatierapport over de lopende begroting van de Vlaamse Overheid van de Serv vestigt deze week opnieuw de aandacht op de niet-indexering van de werkingsmiddelen in …

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

15 oktober 2024

Leerlab managementrapportering (Antwerpen)

Leerlab management rapportering.png

- RESERVELIJST- Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen. Een eenvoudig en duidelijk rapport is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.