Zonnepanelen zonder zorgen

Zonnepanelen zonder zorgen
Bron: VEB

Wist je dat je via het VEB ook zonnepanelen kan bestellen met een derdebetalerssysteem? Je hebt dus geen investeringsbudget nodig. Je kan ook burgers mee laten financieren, en ook andere vormen van hernieuwbare energie zijn mogelijk.

Stroomafnameovereenkomst

Bij een stroomafnameovereenkomst neemt een derde partij de financiering, de installatie en het onderhoud van je hernieuwbare energieproject voor zijn rekening. Na afloop van het contract word je kosteloos eigenaar van de installatie. Je betaalt gedurende het contract een vaste prijs voor de lokaal verbruikte hernieuwbare stroom. Je kan ook kiezen voor burgerparticipatie. Zo kunnen de burgers mee investeren in de installaties en delen in de baten van de energietransitie. 

Waarom voor een stroomafnameovereenkomst kiezen?

Je betaalt aan de ESCO (dienstenleverancier) een maandelijks bedrag dat lager is dan je huidige elektriciteitsfactuur. Zo betaal je in delen je zonnepanelen – of andere vormen van hernieuwbare energieproductie – af, na afloop van het contract is de installatie en alle winst voor jouw organisatie. 
   
Essentieel hierbij is dat de ESCO ook instaat voor de goede werking en gegarandeerde prestatie van de installatie. Het operationeel risico ligt dus volledig bij de ESCO. 

Participatie door burgercoöperatie

Door burgers een kans te geven om mee te investeren in hernieuwbare energie kan je samen met hen in de toekomst investeren. De ESCO ontzorgt je om kapitaal bij burgers op te halen en begeleidt je bij het communiceren over het project. Als publieke dienst bevorder je zo de energietransitie door burgers, collega’s of ouders mee te betrekken in je hernieuwbaar energieverhaal.

Een mooi voorbeeld

Samen met Stad Hasselt plaatste burgercoöperatie Bronsgroen een zonnepaneleninstallatie van 58 kWp op het dienstencentrum Hogevijf. De groene stroom zal in de eerste plaats in het gebouw zelf gebruikt worden. De overtollige stroom zal Bronsgroen via Ecopower aan haar coöperanten aanbieden. De energiecoöperatie zorgde voor de volledige projectontwikkeling en financiering via burgerparticipatie, en sloot een contract af met stad Hasselt voor de exploitatie en levering van zonnestroom. Dit project werd gerealiseerd in het kader van een raamovereenkomst met het Vlaams Energiebedrijf. 

Projecteigenschappen

  • Aantal panelen: 156
  • Totaal vermogen: 57,72 kWp
  • Verwachte jaaropbrengst: 52.000 kWh (15 gezinnen)
  • Installatiekost: 60.000 euro

 

In iedere Vlaamse provincie kan een lokale energiecoöperatie dit ook voor jouw gebouw mogelijk maken. Vooral interessant voor residentiële voorzieningen die zelf 50% van de stroom afnemen.

 

Vraag nu de dienst aan.

Lees ook

Begeleidingstraject SDG Pioneer

Begeleidingstraject SDG Pioneer

In samenwerking met CIFAL-Flanders en Verso biedt GoodPlanet een begeleidingstraject aan voor civil society organisaties om SDG Pioneer te worden. …

Steunmaatregelen voor de zorg

Steunmaatregelen voor de zorg

Wist je dat ondernemingen, organisaties en vrije beroepen die actief zijn in de zorg gebruik kunnen maken van specifieke steunmaatregelen via de Vlaamse en Federale over…

“Tewerkstellen is onze corebusiness”

“Tewerkstellen is onze corebusiness”

In een krappe arbeidsmarkt en een maakindustrie die het lastig heeft, kunnen maatwerkbedrijven een veel grotere rol spelen dan nu, zeggen Johan Bongaerts van maatwerkbedr…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

8 april 2025

Groeilab duurzaamheidsrapportering: aan de slag met VSME (Gent)

Groeilab duurzaamhheidsrapportering (banner).png

Krijg jij vragen over de duurzaamheid van jouw sociale onderneming? Dit groeilab biedt een totaaloplossing om die eenvoudig te beantwoorden. Met de Europese VSME-standaard begeleiden we je bij je eerste rapport en duurzame rapportering, strategisch en efficiënt in tijd en kosten, zodat je volledig rapporteringsproof bent.

22 mei 2025

Dag van de leidinggevende 2025

DVDL - web banner 2025.png

Samen leiderschap creëren dat welzijn en werkbaar werk versterkt!

Als leidinggevende bevind je je midden in het dynamische samenspel van mensen binnen een onderneming, wat het tot een complexe uitdaging maakt.

Heb jij een leidinggevende functie? Dan zijn nieuwe inzichten en uitwisseling met lotgenoten wellicht een welkom geschenk. Dat geschenk willen wij je bieden.

12 juni 2025

Inspiratielab op weg naar een fietsvriendelijke organisatie

Inspiratielab op weg naar een fietsvriendelijke organisatie.png

In dit inspiratielab deelt Traject ideeën om fietsgebruik te stimuleren met de 3I-methode (incentive, information & infrastructure), aangevuld met een praktijkvoorbeeld en een workshop voor het fietsbeleid. Het inspiratielab is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar manieren om fietsgebruik binnen hun organisatie te bevorderen en hun fietsbeleid te verbeteren.