Zonnepanelen zonder zorgen

Zonnepanelen zonder zorgen
Bron: VEB

Wist je dat je via het VEB ook zonnepanelen kan bestellen met een derdebetalerssysteem? Je hebt dus geen investeringsbudget nodig. Je kan ook burgers mee laten financieren, en ook andere vormen van hernieuwbare energie zijn mogelijk.

Stroomafnameovereenkomst

Bij een stroomafnameovereenkomst neemt een derde partij de financiering, de installatie en het onderhoud van je hernieuwbare energieproject voor zijn rekening. Na afloop van het contract word je kosteloos eigenaar van de installatie. Je betaalt gedurende het contract een vaste prijs voor de lokaal verbruikte hernieuwbare stroom. Je kan ook kiezen voor burgerparticipatie. Zo kunnen de burgers mee investeren in de installaties en delen in de baten van de energietransitie. 

Waarom voor een stroomafnameovereenkomst kiezen?

Je betaalt aan de ESCO (dienstenleverancier) een maandelijks bedrag dat lager is dan je huidige elektriciteitsfactuur. Zo betaal je in delen je zonnepanelen – of andere vormen van hernieuwbare energieproductie – af, na afloop van het contract is de installatie en alle winst voor jouw organisatie. 
   
Essentieel hierbij is dat de ESCO ook instaat voor de goede werking en gegarandeerde prestatie van de installatie. Het operationeel risico ligt dus volledig bij de ESCO. 

Participatie door burgercoöperatie

Door burgers een kans te geven om mee te investeren in hernieuwbare energie kan je samen met hen in de toekomst investeren. De ESCO ontzorgt je om kapitaal bij burgers op te halen en begeleidt je bij het communiceren over het project. Als publieke dienst bevorder je zo de energietransitie door burgers, collega’s of ouders mee te betrekken in je hernieuwbaar energieverhaal.

Een mooi voorbeeld

Samen met Stad Hasselt plaatste burgercoöperatie Bronsgroen een zonnepaneleninstallatie van 58 kWp op het dienstencentrum Hogevijf. De groene stroom zal in de eerste plaats in het gebouw zelf gebruikt worden. De overtollige stroom zal Bronsgroen via Ecopower aan haar coöperanten aanbieden. De energiecoöperatie zorgde voor de volledige projectontwikkeling en financiering via burgerparticipatie, en sloot een contract af met stad Hasselt voor de exploitatie en levering van zonnestroom. Dit project werd gerealiseerd in het kader van een raamovereenkomst met het Vlaams Energiebedrijf. 

Projecteigenschappen

  • Aantal panelen: 156
  • Totaal vermogen: 57,72 kWp
  • Verwachte jaaropbrengst: 52.000 kWh (15 gezinnen)
  • Installatiekost: 60.000 euro

 

In iedere Vlaamse provincie kan een lokale energiecoöperatie dit ook voor jouw gebouw mogelijk maken. Vooral interessant voor residentiële voorzieningen die zelf 50% van de stroom afnemen.

 

Vraag nu de dienst aan.

Lees ook

De Winning ziet haar duurzaamheidsverslaggeving beloond!

De Winning ziet haar duurzaamheidsverslaggeving beloond!

Sociale onderneming De Winning heeft de prijs voor meest impactvolle duurzaamheidsverslag van 2022 uit de brand gesleept.

“Workshops op maat van elke grootkeuken”

“Workshops op maat van elke grootkeuken”

De Green Deal laat zich op elk vlak voelen: ook de social profit zal op termijn minder vlees en meer plantaardige alternatieven moeten eten. Om die eiwitshift succesvol i…

“We geven de wereld een duwtje in de goede richting”

“We geven de wereld een duwtje in de goede richting”

Bij de lancering van de Green Deal Circulair Aankopen in 2017 twijfelde Zorg Leuven niet. De welzijnsorganisatie tekende er meteen op in en ging grondig te werk met de ve…

Geneesmiddelen in ons water? Nee, bedankt!

Geneesmiddelen in ons water? Nee, bedankt!

In ons afval- en oppervlaktewater horen geen restanten van medicijnen thuis. Om de aanwezigheid van die ongewenste stoffen terug te dringen, volstaat filteren niet. &ldqu…