Wat is een beroepskwalificerend traject?

Wat is een beroepskwalificerend traject?

Een beroepskwalificatie omschrijft wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen. Zo bestaan er beroepskwalificaties heftruckchauffeur, kapper, kinderbegeleider, milieucoördinator, ...

In een beroepskwalificerend traject kun je een bewijs behalen dat aantoont dat je de competenties hebt om het beroep uit te oefenen.

Dat kan via twee soorten trajecten:

  1. Het beroepskwalificerend opleidingstraject, waar je de competenties die nodig zijn voor de uitoefening van het beroep aangeleerd krijgt.
    Bijvoorbeeld: je wil graag fietshersteller worden en volgt hiervoor een opleiding. Is deze opleiding erkend als beroepskwalificerend traject? Dan ontvang je na de opleiding en een test een bewijs dat je alle kwalificaties bezit die een fietshersteller nodig heeft.

  2. Het beroepskwalificerend EVC-traject, dat de competenties die je opdeed via bijvoorbeeld een job, vrijwilligerswerk of hobby’s test en officieel erkent. EVC staat voor ‘Erkennen van Competenties’.
    Bijvoorbeeld: je hebt jarenlang in een fietsenwinkel gewerkt en bezit alle kwaliteiten van een fietshersteller. Dan kun je via een beroepskwalificerend EVC-traject deze competenties laten testen en erkennen.

Meer informatie over EVC-trajecten vind je op www.vlaanderen.be/erkennen-van-verworven-competenties.

Wat zijn de voordelen?

Je ontvangt na het volgen van een beroepskwalificerend traject een bewijs dat waarde heeft op de arbeidsmarkt. Ongeacht waar je een beroepskwalificerend traject volgt: je bent zeker dat deze kwaliteitsvol is en afgestemd is op de noden van de arbeidsmarkt.

Als je bij een potentiële werkgever solliciteert, weet deze werkgever meteen welke competenties je bezit en dat de kwaliteit van deze competenties gegarandeerd is.

Waar volg je een beroepskwalificerend traject?

Wil je een specifiek beroep aanleren of jouw eerder verworven competenties laten erkennen en hiervoor een bewijs van beroepskwalificatie behalen? In het register vind je een overzicht van de bestaande beroepskwalificerende opleidings- en EVC-trajecten en waar je deze kunt volgen.

Lees ook

Structureel instroomkanaal: wat moet je weten?

Structureel instroomkanaal: wat moet je weten?

Op 1 april 2023 ging het structureel instroomkanaal van start. Met deze opleidings- en tewerkstellingsmaatregel kunnen nog niet gekwalificeerde werknemers al tijdens hun …

Gaat proefproject knelpuntpremie binnenkort van start?

Gaat proefproject knelpuntpremie binnenkort van start?

De sociale partners hopen dat de nieuwe knelpuntpremie voor langdurig werkzoekenden er snel komt. Het is wel essentieel dat dit proefproject goed geëvalueerd wordt z…

10 miljoen euro voor verkorte opleidingen in zorg en welzijn

10 miljoen euro voor verkorte opleidingen in zorg en welzijn

Minister van Welzijn Hilde Crevits maakt 10 miljoen euro vrij voor extra plaatsen voor mensen die via een verkorte opleiding aan de slag willen in de kinderopvang, de oud…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

10 oktober 2024

Ontdek hoe je de beste versie van jezelf wordt

kaart kaartlezen weg kwijt route 01 09 2014 Sylwia Bartyzel Unsplash.jpg

Verstevig je leiderschap en de onderlinge samenwerking met je team en word de leider die het verschil kan maken.

15 oktober 2024

Leerlab innovatieve arbeidsorganisatie (Antwerpen)

Leerlab IAO.png

Een ander tijdperk vraagt andere organisaties. Wil je bouwen aan een organisatie die wendbaar is? Die flexibel kan reageren op noden van cliënten en hun omgeving? Die meebeweegt met de maatschappelijke context?

26 november 2024

Vorming 'Stress- en burn-outmanagement voor leidinggevenden'

Stress- en burn-outmanagement.png

Deze training heeft als doel om jou als leidinggevende een gerichte aanpak aan te leren om tijdig signalen van aanhoudende stress en dreigende burn-out te herkennen.