Wat is een beroepskwalificerend traject?

Wat is een beroepskwalificerend traject?

Een beroepskwalificatie omschrijft wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen. Zo bestaan er beroepskwalificaties heftruckchauffeur, kapper, kinderbegeleider, milieucoördinator, ...

In een beroepskwalificerend traject kun je een bewijs behalen dat aantoont dat je de competenties hebt om het beroep uit te oefenen.

Dat kan via twee soorten trajecten:

  1. Het beroepskwalificerend opleidingstraject, waar je de competenties die nodig zijn voor de uitoefening van het beroep aangeleerd krijgt.
    Bijvoorbeeld: je wil graag fietshersteller worden en volgt hiervoor een opleiding. Is deze opleiding erkend als beroepskwalificerend traject? Dan ontvang je na de opleiding en een test een bewijs dat je alle kwalificaties bezit die een fietshersteller nodig heeft.

  2. Het beroepskwalificerend EVC-traject, dat de competenties die je opdeed via bijvoorbeeld een job, vrijwilligerswerk of hobby’s test en officieel erkent. EVC staat voor ‘Erkennen van Competenties’.
    Bijvoorbeeld: je hebt jarenlang in een fietsenwinkel gewerkt en bezit alle kwaliteiten van een fietshersteller. Dan kun je via een beroepskwalificerend EVC-traject deze competenties laten testen en erkennen.

Meer informatie over EVC-trajecten vind je op www.vlaanderen.be/erkennen-van-verworven-competenties.

Wat zijn de voordelen?

Je ontvangt na het volgen van een beroepskwalificerend traject een bewijs dat waarde heeft op de arbeidsmarkt. Ongeacht waar je een beroepskwalificerend traject volgt: je bent zeker dat deze kwaliteitsvol is en afgestemd is op de noden van de arbeidsmarkt.

Als je bij een potentiële werkgever solliciteert, weet deze werkgever meteen welke competenties je bezit en dat de kwaliteit van deze competenties gegarandeerd is.

Waar volg je een beroepskwalificerend traject?

Wil je een specifiek beroep aanleren of jouw eerder verworven competenties laten erkennen en hiervoor een bewijs van beroepskwalificatie behalen? In het register vind je een overzicht van de bestaande beroepskwalificerende opleidings- en EVC-trajecten en waar je deze kunt volgen.

Lees ook

Structureel instroomkanaal: wat moet je weten?

Structureel instroomkanaal: wat moet je weten?

Op 1 april 2023 ging het structureel instroomkanaal van start. Met deze opleidings- en tewerkstellingsmaatregel kunnen nog niet gekwalificeerde werknemers al tijdens hun …

Gaat proefproject knelpuntpremie binnenkort van start?

Gaat proefproject knelpuntpremie binnenkort van start?

De sociale partners hopen dat de nieuwe knelpuntpremie voor langdurig werkzoekenden er snel komt. Het is wel essentieel dat dit proefproject goed geëvalueerd wordt z…

10 miljoen euro voor verkorte opleidingen in zorg en welzijn

10 miljoen euro voor verkorte opleidingen in zorg en welzijn

Minister van Welzijn Hilde Crevits maakt 10 miljoen euro vrij voor extra plaatsen voor mensen die via een verkorte opleiding aan de slag willen in de kinderopvang, de oud…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

21 januari 2025

Leiderschapstraject: je persoonlijke effectiviteit versterken

vogelpik Zefa.jpg

Leidinggevenden zijn dé cultuurdragers van een organisatie. Het voorbeeld dat je stelt, wie je bent en wat je uitstraalt, bepaalt de mate waarin medewerkers zich laten aansturen.

5 februari 2025

Groeilabo instroom (Oost-Vlaanderen)

Groeilabo instroom.png

In dit Groeilabo leer je nieuwe, meer inclusieve praktijken toe te passen op het vlak van retentie en rekrutering. Je krijgt coaching op maat doorheen het rekruteringstraject met als doel een meer diverse instroom voor je onderneming.

6 februari 2025

Collega's als sleutel voor een succesvolle re-integratie

sleutel tot re-integratie.png

Re-integratie van langdurig zieke medewerkers is een uitdaging die niet alleen de werknemer en werkgever raakt, maar ook directe collega’s.