Europese Commissie steunt sociale innovatie met 10 miljoen euro

Europese Commissie steunt sociale innovatie met 10 miljoen euro
Bron: VLEVA

De nieuwe projectoproep "Sociale innovaties voor een eerlijke groene en digitale transitie" beoogt de financiering van 15 tot 20 projecten die geïntegreerde en inclusieve sociale innovatiebenaderingen ontwikkelen en testen om een eerlijke groene en digitale transitie te bevorderen. 

Wat is sociale innovatie?

Sociale innovatie is een begrip met veel betekenissen en omvat alle veranderingen en acties die nieuwe ideeën, diensten en modellen helpen ontwikkelen om sociale problemen beter aan te pakken. Sociale innovatie wordt gestimuleerd door publieke en private actoren, waaronder het maatschappelijk middenveld, om sociale diensten te verbeteren.

Over de oproep

De nieuwe projectoproep "Sociale innovaties voor een eerlijke groene en digitale transitie" beoogt de financiering van projecten die geïntegreerde en inclusieve sociale innovatiebenaderingen ontwikkelen en testen om een eerlijke groene en digitale transitie te bevorderen. 

De algemene doelstelling is geïntegreerde en inclusieve sociale innovatie benaderingen te ontwikkelen en te testen - in scholen of opleidingscentra, op het werk of in lokale gemeenschappen, of in andere relevante omgevingen - om de inclusiviteit en (waargenomen) eerlijkheid van de dubbele groene en digitale overgang te bevorderen. 

Het idee is om sociale innovatie benaderingen te bevorderen die het bewustzijn en de acceptatie van de groene en digitale transitie kunnen vergroten, en de inzet en het gebruik van nieuwe groene of digitale technologieën kunnen ondersteunen, de verandering naar duurzamer gedrag kunnen ondersteunen en versnellen, en de inzetbaarheid in groene en digitale economieën kunnen versterken. 

De te financieren activiteiten zijn zeer divers, zoals capaciteitsopbouw, bewustmaking en communicatie, het ontwikkelen en testen van innovatieve benaderingen om energie- en vervoersarmoede tegen te gaan, de inzetbaarheid van kwetsbare groepen in de groene en digitale economie te versterken, en vele andere.

Projecten in het kader van deze oproep zullen bijdragen aan:

  • de bevordering van de uitvoering van beginsel 20 van de Europese pijler van sociale rechten (EPSR) in essentiële diensten, waaronder energie, mobiliteit en digitale communicatie, in de context van de groene en digitale transitie

  • de behoeften aan (om)scholing en (her)opleiding die voortvloeien uit nieuwe, groene of digitale producten, diensten of technologieën, in kaart te brengen en aan te pakken

  • de maatschappelijke acceptatie van en/of gedragsveranderingen voor duurzamere bedrijfsmodellen, consumptiepatronen en/of vervoerswijzen te bevorderen

  • duurzaamheidstrajecten en transformatie-instrumenten voor actoren in de sociale economie te ontwikkelen

  • oplossingen af te stemmen op de specifieke context, uitgaande van algemene modellen, zoals de City Doughnut of oplossingen voor klimaataanpassing op macroniveau, voor andere, zakelijke of lokale omgevingen.

Financiering en termijnen

De projectoproep beoogt de financiering van 15 tot 20 projecten van publieke of particuliere organisaties die zijn gevestigd in de EU-lidstaten of de met het ESF+ geassocieerde landen Zij moeten het statuut hebben van non-profitorganisaties, overheidsinstanties (nationaal, regionaal, lokaal), internationale organisaties, universiteiten, onderwijsinstellingen, onderzoekscentra of bedrijven.

De totale begroting voor de nieuwe Europese oproep bedraagt 10 miljoen euro, gefinancierd door het onderdeel EaSI van het Europees Sociaal Fonds+ (ESF+). Deadline voor de indiening van projecten is 2 augustus 2022. 

Lees ook

De EU investeert volop in de social profit

De EU investeert volop in de social profit

In het kader van de ondersteuning van de sociale economie (Europese definitie, komt ruwweg overeen met ‘social profit’), loopt er momenteel bij de Europese Co…

Expliciete aandacht voor staatssteunregels in regeerakkoord kan gamechanger zijn voor Vlaamse ondernemingen

Expliciete aandacht voor staatssteunregels in regeerakkoord kan gamechanger zijn voor Vlaamse ondernemingen

Verso juicht toe dat staatssteun éindelijk expliciete zichtbaarheid krijgt in het regeerakkoord. “Als Vlaamse Regering pleiten we actief voor het herstel van…

Om een sterker sociaal Europa uit te bouwen moet Europa de kaart van sociale ondernemingen en verenigingen trekken

Om een sterker sociaal Europa uit te bouwen moet Europa de kaart van sociale ondernemingen en verenigingen trekken

Tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie tijdens de eerste helft van 2024 sloegen de Europese instellingen de handen in elkaar om hun engagem…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

26 november 2024

Groeilab klimaatverantwoord ondernemen: verlaag je CO2-uitstoot (Antwerpen)

Groeilab maatwerkbedrijven.png

Boost jouw duurzame strategie! Laat je begeleiden bij het in kaart brengen van je grootste milieu-impact, maatregelen door te voeren die effectieve impact hebben, en advies te krijgen over de voordelen als je inzet op milieuvriendelijke technologieën.