Zonnepanelen blijven een win-win voor je factuur en het klimaat

Zonnepanelen blijven een win-win voor je factuur en het klimaat
Bron: VEB

Ook na het verdwijnen van de terugdraaiende teller en het gewijzigde steunmechanisme zijn zonnepanelen zeer rendabel gebleven. Een PV-installatie is typisch nog in minder dan 10 jaar terugverdiend. 

Het is dan ook de ideale manier om je klimaatdoelstellingen te behalen én je elektriciteitsfactuur te doen dalen.

Een praktijkvoorbeeld

Een organisatie heeft een klein gebouw met een verbruik van 7 800 kWh per jaar. Ze laten hier een installatie van 6,75 kWp op plaatsen. Deze installatie kost 7.300 euro (incl. btw). Na aftrek van de premie van 1.500 euro is dit nog 5.800 euro (incl. btw). De installatie zal 6.000 kWh op jaarbasis opwekken. 40% hiervan zal direct gebruikt worden (waarde 720 euro/jaar aan 30 cent/kWh), de andere 60% wordt op het net geïnjecteerd (waarde 216 euro/jaar aan 6 cent/kWh). De jaarlijkse besparing op hun energiefactuur bedraagt dus ongeveer 936 euro. Hun terugverdientijd is hierdoor minder dan 7 jaar.

*Dit is een rekenvoorbeeld, je laat best een gratis haalbaarheidsstudie opmaken om correcte cijfers voor jouw organisatie te krijgen.

De juiste steun voor jouw project

Wat houdt dat gewijzigd steunmechanisme nu weer in? Er is het laatste jaar veel veranderd rond zonnepanelen in Vlaanderen. Daarom zetten we het graag nog eens op een rijtje.

1. Je hebt een installatie van maximum 10 KVA omvormervermogen van voor 01/01/2021.

  • Als je nog geen digitale meter hebt wijzigt er niets: je hebt nog steeds een terugdraaiende teller en betaalt het prosumententarief.
  • Als je wel al een digitale meter hebt: vergeet niet je compensatiepremie aan te vragen via de website van Fluvius. Als je de digitale meter al had voor 18 juli 2021 moet je deze aanvraag doen vóór 18 januari 2022. In andere gevallen heb je tot 6 maanden tijd na installatie van de digitale meter.

2. Je hebt een nieuwe installatie tot 10 KVA omvormervermogen van na 01/01/2021 of je wil een nieuwe installatie plaatsen tot 10 KVA omvormervermogen.
De premie blijft in 2022 gelijk aan deze van 2021. Je hebt recht op een investeringspremie van maximaal 1.500 euro.

3. Je wil een grotere installatie plaatsten.

Voor nieuwe installaties groter dan 40 kW is er sinds 2021 een nieuw subsidiemechanisme op basis van een “call groene stroom”. Enkele keren per jaar wordt er een call georganiseerd. Hoe rendabeler uw project, hoe meer kans dat je middelen toebedeeld krijgt. De ranking gebeurt op basis van verhouding tussen de gevraagde investeringssteun en de verwachte energieproductie van de installatie. Voor je meedoet aan dit mechanisme, heb je dus wel al een uitgewerkte studie nodig maar mag de installatie nog niet geplaatst zijn. Het VEB helpt jou graag aan die studie.

De volgende call loopt van 1 tot 15 maart 2022. Bekijk hier de voorwaarden.

4. Brussels Gewest
In Brussel blijft er een systeem van groenestroomcertificaten bestaan en zijn de terugverdientijden minder dan 5 jaar. Klik hier voor meer informatie.

Vraag nu je gratis haalbaarheidsstudie aan bij het VEB.

Lees ook

Laatstejaarsstudenten Bedrijfsmanagement aan het werk voor jouw onderneming?

Laatstejaarsstudenten Bedrijfsmanagement aan het werk voor jouw onderneming?

Ben je een sociale onderneming en heb je interesse in een frisse kijk van toekomstige ondernemers, managers, accountants, communicatiemanagers, toerismespecialisten, ICT-…

Vraag je gratis Bluebike aan!

Vraag je gratis Bluebike aan!

Combineer je graag openbaar vervoer met een ontspannen fietsrit?

Maak als zorg- of welzijnsorganisatie gebruik van VIPA- en relancemiddelen

Maak als zorg- of welzijnsorganisatie gebruik van VIPA- en relancemiddelen

Wil je als voorziening je gebouwen klaarstomen voor 2050? Maak zeker gebruik van de verschillende steunmechanismes en raamcontracten die er zijn.