Zonnepanelen blijven een win-win voor je factuur en het klimaat

Zonnepanelen blijven een win-win voor je factuur en het klimaat
Bron: VEB

Ook na het verdwijnen van de terugdraaiende teller en het gewijzigde steunmechanisme zijn zonnepanelen zeer rendabel gebleven. Een PV-installatie is typisch nog in minder dan 10 jaar terugverdiend. 

Het is dan ook de ideale manier om je klimaatdoelstellingen te behalen én je elektriciteitsfactuur te doen dalen.

Een praktijkvoorbeeld

Een organisatie heeft een klein gebouw met een verbruik van 7 800 kWh per jaar. Ze laten hier een installatie van 6,75 kWp op plaatsen. Deze installatie kost 7.300 euro (incl. btw). Na aftrek van de premie van 1.500 euro is dit nog 5.800 euro (incl. btw). De installatie zal 6.000 kWh op jaarbasis opwekken. 40% hiervan zal direct gebruikt worden (waarde 720 euro/jaar aan 30 cent/kWh), de andere 60% wordt op het net geïnjecteerd (waarde 216 euro/jaar aan 6 cent/kWh). De jaarlijkse besparing op hun energiefactuur bedraagt dus ongeveer 936 euro. Hun terugverdientijd is hierdoor minder dan 7 jaar.

*Dit is een rekenvoorbeeld, je laat best een gratis haalbaarheidsstudie opmaken om correcte cijfers voor jouw organisatie te krijgen.

De juiste steun voor jouw project

Wat houdt dat gewijzigd steunmechanisme nu weer in? Er is het laatste jaar veel veranderd rond zonnepanelen in Vlaanderen. Daarom zetten we het graag nog eens op een rijtje.

1. Je hebt een installatie van maximum 10 KVA omvormervermogen van voor 01/01/2021.

  • Als je nog geen digitale meter hebt wijzigt er niets: je hebt nog steeds een terugdraaiende teller en betaalt het prosumententarief.
  • Als je wel al een digitale meter hebt: vergeet niet je compensatiepremie aan te vragen via de website van Fluvius. Als je de digitale meter al had voor 18 juli 2021 moet je deze aanvraag doen vóór 18 januari 2022. In andere gevallen heb je tot 6 maanden tijd na installatie van de digitale meter.

2. Je hebt een nieuwe installatie tot 10 KVA omvormervermogen van na 01/01/2021 of je wil een nieuwe installatie plaatsen tot 10 KVA omvormervermogen.
De premie blijft in 2022 gelijk aan deze van 2021. Je hebt recht op een investeringspremie van maximaal 1.500 euro.

3. Je wil een grotere installatie plaatsten.

Voor nieuwe installaties groter dan 40 kW is er sinds 2021 een nieuw subsidiemechanisme op basis van een “call groene stroom”. Enkele keren per jaar wordt er een call georganiseerd. Hoe rendabeler uw project, hoe meer kans dat je middelen toebedeeld krijgt. De ranking gebeurt op basis van verhouding tussen de gevraagde investeringssteun en de verwachte energieproductie van de installatie. Voor je meedoet aan dit mechanisme, heb je dus wel al een uitgewerkte studie nodig maar mag de installatie nog niet geplaatst zijn. Het VEB helpt jou graag aan die studie.

In 2023 worden er, onder voorbehoud, opnieuw drie calls georganiseerd:

  • Call 1: van 17 april 9u tot en met 2 mei 16u voor PV-installaties in energiegemeenschappen en PV-installaties op woongebouwen (subcall 1), en alle overige PV-installaties (subcall 2)
  • Call 2: van 30 mei 9u tot en met 13 juni 16u voor drijvende PV-installaties, PV-installaties op marginale gronden en kleine en middelgrote windturbines (subcall 1), en alle overige PV-installaties (subcall 2)
  • Call 3: van 17 oktober 9u tot en met 31 oktober 16u voor PV-installatie in energiegemeenschappen en PV-installaties op woongebouwen (subcall 1), en alle overige PV-installaties (subcall 2)

Het totale budget voor 2023 bedraagt onder voorbehoud 9 miljoen euro. Voor call 1 is er in totaal 3 miljoen euro voorzien (2,5 miljoen euro voor subcall 2 en 0,5 miljoen euro voor subcal 1). Het ministerieel besluit bevindt zich in de laatste stadia van de procedure en wordt, eens beschikbaar, op onderstaande website geplaatst.

Meer informatie over de lopende calls.

4. Brussels Gewest
In Brussel blijft er een systeem van groenestroomcertificaten bestaan en zijn de terugverdientijden minder dan 5 jaar. Klik hier voor meer informatie.

Vraag nu je gratis haalbaarheidsstudie aan bij het VEB.

Lees ook

“Tewerkstellen is onze corebusiness”

“Tewerkstellen is onze corebusiness”

In een krappe arbeidsmarkt en een maakindustrie die het lastig heeft, kunnen maatwerkbedrijven een veel grotere rol spelen dan nu, zeggen Johan Bongaerts van maatwerkbedr…

Europa verplicht rapporteren van duurzaamheid

Europa verplicht rapporteren van duurzaamheid

In november '22 hebben het Europees Parlement en de Europese Raad de Richtlijn voor duurzaamheidsrapportage voor grote ondernemingen, de Corporate Sustainability Reportin…

De Winning ziet haar duurzaamheidsverslaggeving beloond!

De Winning ziet haar duurzaamheidsverslaggeving beloond!

Sociale onderneming De Winning heeft de prijs voor meest impactvolle duurzaamheidsverslag van 2022 uit de brand gesleept.

Verso lanceert nieuwe podcastreeks over duurzaamheid!

Verso lanceert nieuwe podcastreeks over duurzaamheid!

Samen met onze federaties brengen we jou een nieuwe reeks podcasts over duurzaamheid in de social profit.                   …