“Vast contract zonder sollicitatie”

“Vast contract zonder sollicitatie”

Een vast contract: bij huishoudhulpbedrijf Ferm hoef je er niet voor te solliciteren. Als eerste in Vlaanderen gaat Ferm Huishoudhulp via de alternatieve aanwervingsmethode Open Hiring® op zoek naar mensen met goesting. 

Divergent (Centrum voor Begeleiding en Opleiding in samenwerking met UGent) leidt het project. Melissa Nobels (35), clusterverantwoordelijke voor Ferm in Oost- en West-Vlaanderen, legt uit. 

Wat is Open Hiring® en hoe werkt het? 

Melissa Nobels: “Open Hiring® is een innovatieve manier van aanwerven. In Nederland is het sinds kort gangbaar, in Amerika al langer. Werkzoekenden komen binnen en melden zich aan voor een job, in ons geval als huishoudhulp. Onze medewerker geeft een uitgebreide uitleg over de job en onze verwachtingen zonder naar referenties of dergelijke te vragen. Daarna schatten de kandidaten zelf in of ze geschikt zijn voor de job. Dat eerste gesprek is het enige gesprek, er komen geen selectieprocedures, testen of proeven aan te pas. Je kan gewoon binnenkomen en je aanmelden. De job is de test. Als de kandidaat beslist om op de vacature in te gaan, krijgt die persoon een vast contract. Indien er meerdere kandidaten zijn, maken we een chronologische wachtlijst aan. Zodra er opnieuw een vacature vrijkomt, gaat die naar de eerstvolgende kandidaat.” 

Loop je dan niet het risico dat mensen die een vast contract willen bij jullie binnenspringen om te profiteren en de job niet naar behoren uitoefenen? 

“Dat is een vrees die verschillende van onze medewerkers ook hadden, maar uit zo’n eerste gesprek merk je meteen als iemand niet strookt. Wij hanteren bijvoorbeeld een zero-discriminatiebeleid. Als een kandidaat geen open houding aanneemt en niet bij ons bedrijf past, krijgt die geen contract. We willen kansen geven, maar er moet een slaagkans zijn. Als we zien dat iemand zich ondanks coaching en begeleiding niet wilt inzetten, gaan we die ook niet aan boord houden. We willen drempelverlagend werken zonder aan kwaliteit in te boeten.” 

Waarom zou een werkgever aan Open Hiring® doen? Wil die niet weten welk vlees hij in de kuip heeft? 

“Ook met een doorgedreven selectieprocedure heb je niet altijd alles in de hand. Sommige mensen kunnen heel goed solliciteren, maar doen niet wat ze beloven eens ze moeten presteren. Het enige wat Open Hiring® doet, is drempels wegnemen voor mensen die zichzelf niet goed kunnen verkopen."

"Er is een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt, daar moeten we niet flauw over doen. Open Hiring® is een manier om nieuwe doelgroepen aan te boren met mensen die anders misschien moeilijk op de arbeidsmarkt raken. Als je als werkgever met Open Hiring® aan de slag wilt, zijn er natuurlijk wel een paar vereisten. Zo’n systeem vraagt dat je bereid bent om mensen te ondersteunen. Wij werken daarvoor samen met tal van partners als Divergent. Ze bieden coaching en ondersteuning aan om duurzame tewerkstelling te bevorderen.” 

De kandidaten krijgen meteen een vast contract, wat als jullie na twee weken merken dat het niet werkt?  

“We volgen onze starters heel strak op, ook los van Open Hiring®. We geven hen een grondige uitleg over onze werking, de planning en wat we verwachten. We houden tijdens de eerste weken nauw contact om te horen hoe het verloopt. Na vier weken bevragen we ook de klanten. Doordat we onze medewerkers goed opvolgen, kunnen we hen tijdig tips en advies geven om verder te groeien. Vaak zijn dat kleine dingen: voorkeuren van klanten of een attitude. Een vriendelijk woord of jezelf voorstellen, kan wonderen verrichten. Begeleiding en ondersteuning zit ingebakken in onze werking. Het gaat ook over de juiste combinatie vinden. De ene klant vindt een poetshulp misschien super, terwijl die voor de andere niet naar wens presteert. Dat is een kwestie van puzzelen. We houden natuurlijk in de gaten of iemand de intentie heeft om te groeien. Open Hiring® betekent geen vrijgeleide naar een vast contract.”  

Waarom heeft Ferm zich als pilootbedrijf opgegeven? 

Open Hiring® ligt in lijn met onze visie en waarden. We willen een warme werkgever zijn, dichtbij en toegankelijk. We staan open voor kansen geven, dat zit in ons dna. We geloven in de meerwaarde van inclusie, van iedereen betrekken. Hoe kan je daar zelfs tegen zijn? We streven ernaar om dat ingebed te krijgen in alles wat we doen.” 

Jullie zijn sinds mei aan de slag met Open Hiring®. Wat zijn de bevindingen tot nu toe? 

“Het is natuurlijk een experimentele opzet. Ik moet toegeven: we hebben onze doelgroep nog niet bereikt. Daarom ondernemen we samen met Divergent nu gerichte acties. We krijgen behoorlijk wat vragen en enthousiaste reacties, maar kijken nog uit naar de eerste ervaring met Open Hiring®. Het is een kwestie van bekendheid. We zitten volop in het groeiproces.” 

Er staan momenteel vacatures open in het kader van Open Hiring® bij Ferm in volgende gemeenten: Aalter, Wetteren, Destelbergen, Drongen, Evergem, Laarne, Lievegem, Lochristi & Mariakerke. 

De vacatures worden beheerd vanuit twee kantoren: Aalter en Wetteren. Kandidaten zijn hier altijd welkom:

  • Stationsstraat 202, Aalter – huishoudhulp.aalter@samenferm.be – 09 365 24 50
  • Molenstraat 101, Wetteren – huishoudhulp.wetteren@samenferm.be – 09 218 83 10

Lees ook

Hassan Al Hilou geeft kwetsbare jongeren kansen

Hassan Al Hilou geeft kwetsbare jongeren kansen

In een oud textielpakhuis in hartje Brussel bouwt Hassan Al Hilou (21) een bijzondere jeugdhub uit. Kwetsbare jongeren kunnen er hun talent ontdekken, krijgen er coaching…

Vlaamse maatregelen voor meer instroom in social profit

Vlaamse maatregelen voor meer instroom in social profit

Het intersectorale VESOC-akkoord dat de sociale partners afsloten met de Vlaamse regering zal ook inzetten op de dringende zoektocht naar personeel in de zorg- en welzijn…

“Als we samenwerken, hebben we impact”

“Als we samenwerken, hebben we impact”

Een mijlpaal is een gelegenheid om zowel achterom als vooruit te blikken. Het 20-jarige bestaan van VIVO is zo’n mijlpaal.

“Nieuwe kansen voor spullen én mensen”

“Nieuwe kansen voor spullen én mensen”

‘Open deuren’ is al jarenlang het motto van De Kringwinkel Hageland, verzamelnaam voor de kringwinkelfilialen in Tienen, Diest en Aarschot. Open deuren voor z…