“Als orthopedagoog is het niet evident om in een jaarrekening te duiken”

“Als orthopedagoog is het niet evident om in een jaarrekening te duiken”

Sinds 2018 neemt Sylvie Van Vugt de directietaken van Ons Kinderhuis voor haar rekening. Deze organisatie binnen de bijzondere jeugdzorg vangt 34 jongeren - van 0 tot 25 jaar - op. Collega Evie Geuns focust op de financiële taken van de organisatie.

Omdat het duo financiële voorkennis miste, zochten de dynamische dames houvast in het Groeilabz-bootcamp Financieel management. “We ontdekten al snel dat ook onze collega-deelnemers vanuit de pure basis wilden vertrekken. In die veilige omgeving bouwden we onze financiële skills stap voor stap op.”

Via een persoonlijke aanpak helpt Ons Kinderhuis 34 meisjes en jongens via een voltijds verblijf, kamertraining of zelfstandig wonen. In die begeleiding staan de eigen krachten van elke jongere en hun gezin centraal. Dankzij contextbegeleiding zijn ook het gezin en het netwerk van de jongere betrokken in het traject.

Van bij de pure basis

Evie Geuns was blij dat het bootcamp echt bij de basis begon: “Van opleiding ben ik orthopedagoog. Daardoor is het niet zo evident om zelfverzekerd in de jaarrekeningen en de balansen te duiken. Bij de voorstellingsronde bleek gelukkig al snel dat het kennisniveau van de andere deelnemers gelijkaardig was: we stonden stuk voor stuk aan de start zonder echte voorkennis. Dat zorgde voor een geruststellend gevoel. Tijdens de sessies konden we elkaar motiveren en elkaars blik verruimen. Dat gebeurde regelmatig, en met een knipoog (lacht).”

“Pakket steekt goed in elkaar”

Door de jaren heen verzamelde Sylvie Van Vugt verschillende pedagogische vaardigheden: “Daardoor bleef er minder tijd over voor managementskills. En net op dat vlak is deze bootcamp uniek. Want de aanpak gaat verder dan cijfers interpreteren. Je krijgt voortdurend praktijkvoorbeelden. Zo zie je onmiddellijk de praktische meerwaarde van de besproken items. Na elke sessie zeiden we tegen elkaar ‘Oh ja, dat kunnen we vanaf nu zo en zo aanpakken’. En die stroom aan nieuwe ideeën blijft ook nu nog doorlopen.”

Samen deelnemen vergemakkelijkt sparren

Voor Evie Geuns is het fantastisch dat je met zijn tweeën kan deelnemen: “Slim van Groeilabz dat je alleen voor de eerste collega betaalt. Als er zich een tweede inschrijft, mag die gratis deelnemen. Dat helpt om onderling te sparren over de verzamelde input en nieuwe projecten. Tegelijk kan je dan met twee naar bijvoorbeeld jaarverslagen van andere organisaties kijken. En daaruit put je nieuwe inzichten. Zo ontdekten we dat onze bedrijfsrevisor de vormingen van Ons Kinderhuis niet had opgenomen. Daarover hebben we meer uitleg gevraagd en een oplossing uitgewerkt.”

Ook klaar voor de volgende stap?

Schrijf je in voor een van de opleidingen van Groeilabz.

Lees ook

“Een raad van bestuur moet competent, divers én kritisch zijn”

“Een raad van bestuur moet competent, divers én kritisch zijn”

Bart Campo is directeur van De Stobbe, een Centrum voor Integrale Gezinszorg (CIG) in Antwerpen. Na een paar extreem moeilijke jaren begon hij na zijn aanstelling in 2015…

“Reality check met onze aanpak was positief en motiveerde om verder te verfijnen”

“Reality check met onze aanpak was positief en motiveerde om verder te verfijnen”

Aart Lehembre is de algemeen directeur en Veerle Ceymeulen de financieel directeur van maatwerkbedrijf Spoor 2. Samen volgden ze het Groeilabz-bootcamp ‘Finance voo…

Intersectorale samenwerking voor inclusieve kinderopvang

Intersectorale samenwerking voor inclusieve kinderopvang

Kinderdagverblijf Windekind in Zolder zet fors in op inclusieve kinderopvang. Om een antwoord te bieden op de vele uitdagingen die op kinderdagverblijven afkomen (zorg, m…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

15 oktober 2024

Leerlab managementrapportering (Antwerpen)

Leerlab management rapportering.png

- RESERVELIJST- Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen. Een eenvoudig en duidelijk rapport is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.