11 tools om je concurrentie voor te blijven

11 tools om je concurrentie voor te blijven

Wil je als onderneming ook gaan innoveren? Maar je zoekt nog naar inspiratie om dat proces aan te pakken?

Flanders DC, in samenwerking met het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, ontwikkelde heel wat tools over innoveren. Die startten vanuit de filosofie dat innovatie belangrijk is om concurrentie voor te blijven. Flanders DC richt zich voornamelijk naar de creatieve sector. Desalniettemin tonen ze ook tools die voor alle sectoren nuttig kunnen zijn.

Onze selectie

We pikken er alvast enkele uit:

  • GPS-brainstormkit: Stilstaan bij de werking van je onderneming, welke de behoeftes van het cliënteel zijn, tegen welke uitdagingen je aankijkt en wat je concurrenten doen. 
  • SWOT-analyse: Maak een eenvoudige analyse van je onderneming op basis van de sterktes en zwaktes, bedreigingen en opportuniteiten
  • Klant centraal: Wat zijn de grootste problemen van je klanten? Hoe kan jij ze hiermee helpen? Jouw brein en het Klant centraal-sjabloon helpen je op weg.
  • Business model canvas: Splits je onderneming op in 9 bouwstenen, gaande van je product/dienstverlening en je klanten, over je middelen tot de kostenstructuur
  • Value proposition canvas: Deze canvas zoomt dieper in op de waarde van je product/dienstverlening. De tool schenkt ook aandacht aan de klant als je een nieuw product wil ontwikkelen.
  • Persona's: Een techniek om scherp te stellen wie je cliënteel is aan de hand van een fictief persoon, om zijn/haar noden, gedrag, motivatie en doel te achterhalen.
  • Service Design: Zelf werkten we al samen met Twisted Studio voor een workshop hierover. Zij pakken het net iets anders aan dan de methoden die je vindt in deze online tool, maar ze zijn zeker even waardevol.
  • COCD-box: Liggen er nieuwe ideeën op je bord, maar is het onmogelijk om met allemaal van start te gaan? Maak dan een opsplitsing tussen de witte, gele, rode en de blauwe.

Extra inspiratie

Tenslotte verwijzen we nog graag naar:

  • de 6 hoeden van De Bono. De Vlaamse overheid maakte er een workshop van. Doelstelling van het hele opzet: Begrijp beter waarom mensen bepaalde standpunten innemen. En kom zo tot betere oplossingen.
  • het Gantt-diagram: Start je met een nieuw project en wil je de uitwerking ervan eerst eens mooi overzichtelijk in kaart brengen? Schrijf je projectplan uit in een toegankelijk excel-sjabloon. Ook voor dummies ;-)

Heb je vragen over innovatie? Stel ze gerust!

Lees ook

Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO): een stappenplan

Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO): een stappenplan

Innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) is een term die wordt gebruikt voor nieuwe manieren van het werk organiseren waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen de kwali…

Subsidies voor innovatieproject in de sociale economie

Subsidies voor innovatieproject in de sociale economie

Ben jij een maatwerkbedrijf, maatwerkafdeling of een initiatief uit de lokale diensteneconomie en wil je innovatief aan de slag binnen je onderneming? Dan kan je onder be…

“Reflex creëren om innovaties te schalen”

“Reflex creëren om innovaties te schalen”

In hun streven naar een betere mens en wereld vinden social-profitorganisaties vaak schitterende dingen uit. “Maar ze zien vervolgens te weinig de echte waarde van …

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar in de dienstverlening van het VLAIO Netwerk

Verso en haar federaties zijn trots dat ze als een van de 13 VLAIO-partners de komende vier jaar ondernemingen zullen begeleiden binnen de vernieuwde opdracht van het VLA…