Heel wat potentieel bij sociale ondernemingen voor het halen van de klimaatdoelstellingen

Heel wat potentieel bij sociale ondernemingen voor het halen van de klimaatdoelstellingen

Verso en het Vlaams Energiebedrijf gaan nauwer samenwerken om alle sociale ondernemingen te ondersteunen bij hun inspanningen om hun gebouwenpark energie-efficiënt te maken. Ingrid Lieten (directeur Verso) en Frederik Hindryckx (CEO VEB) ondertekenden op 24 juni 2020 daartoe een samenwerkingsovereenkomst.

Wat staat er in de samenwerkingsovereenkomst?

Het VEB (Vlaams Energiebedrijf) is opgericht in 2012 door de Vlaamse overheid met als doel de energiefactuur van de gebouwen van de Vlaamse overheid te laten dalen. Ondertussen is die scope uitgebreid naar de volledige publieke sector. Het VEB biedt onder andere betalende energiescans aan waarmee publieke diensten en ondernemingen concrete verbeteracties kunnen identificeren. Op vraag van Verso zal het VEB deze dienst ook ter beschikking stellen van sociale ondernemingen met een privaat statuut. Voor sociale ondernemingen die onder het VIPA vallen zijn deze scans trouwens al gratis beschikbaar. Nu worden deze energiescans ook beschikbaar voor organisaties uit bijvoorbeeld de sociaal-culturele sector of de maatwerkbedrijven, weliswaar betalend.

Daarnaast zal Verso inzetten op het bekend maken van dit aanbod bij sociale ondernemingen.

Het VEB engageert zich om haar dienstverlening open te stellen voor alle sociale ondernemingen. Dat wil zeggen: uitvoeren van energiescans, toeleiden naar subsidies, adviseren over concrete maatregelen, leveren van gas en/of elektriciteit via haar aankoopcentrale, ondersteuning via de helpdesk.

Ingrid Lieten: “Verso stelt zich als doelstelling eerste bondgenoot te zijn bij beleidsmakers en burgers voor de realisatie van de klimaatdoelstellingen. Er vallen heel wat winsten te halen in onze sectoren aangezien zij natuurlijk heel wat gebouwen beheren, zeker in de residentiële sectoren. Door de samenwerking willen we als sociale ondernemers verder bijdragen tot de klimaatdoelstellingen. We zijn blij dat we daarbij kunnen rekenen op de knowhow en de ondersteuning van het VEB. Zeker voor kleinere sociale ondernemingen met weinig middelen is de ondersteuning van het VEB letterlijk van goudwaarde.”

Ontzorgen

Frank Van Caeneghem (verantwoordelijke Energienetwerk VEB): “Wij zien ook veel potentieel in de sociale sectoren. Met een patrimonium van om en bij de 18.000 gebouwen kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Als partner zien we het als onze taak om ondernemers in de social profit te ontzorgen. Energetische renovaties zijn best een complexe materie en vaak komen daar ook openbare aanbestedingen aan te pas. Ondernemers die met ons in zee gaan, kunnen rekenen op onze eigen juristen en ons netwerk aan onderaannemers voor al het voorbereiden werk. Ook bijzonder interessant voor sociale ondernemingen die niet direct de cashflow hebben om dergelijke grootschalige renovaties te financieren, zijn de energieprestatiecontracten die we onderhandelen. Daarbij neemt een van onze partners jou al het werk uit handen. Ze doen ook de voorfinanciering en je betaalt de verbouwingen terug met de besparingen op je energiefactuur.”

Zorgbedrijf Harelbeke koos al voor energiescans via het VEB. Bekijk hier hun verhaal:

Lees ook

Minder energie en meer comfort

Minder energie en meer comfort

De jongeren van De Hoge Kouter in Kortrijk krijgen het een stuk comfortabeler in de klas en in de leefgroepen. Nieuwe gasketels, superisolerend glas, zonnewerende koepels…

De EU investeert volop in de social profit

De EU investeert volop in de social profit

In het kader van de ondersteuning van de sociale economie (Europese definitie, komt ruwweg overeen met ‘social profit’), loopt er momenteel bij de Europese Co…

Steunmaatregelen voor de zorg

Steunmaatregelen voor de zorg

Wist je dat ondernemingen, organisaties en vrije beroepen die actief zijn in de zorg gebruik kunnen maken van specifieke steunmaatregelen via de Vlaamse en Federale over…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

31 mei 2024

Lerend netwerk ‘Strategische uitdagingen voor grote sociale ondernemingen’

Als directeur van een sociale onderneming word je geconfronteerd met bijzondere uitdagingen, o.a. op vlak van goed bestuur, arbeidskrapte, marktomgeving, financieel beheer, organisatieontwikkeling. Dit lerend netwerk creëert tijd en ruimte om met andere directieleden na te denken over deze strategische uitdagingen en de toekomst van jouw sociale onderneming.

14 oktober 2024

Leerlab financieel management basis (Leuven)

Leerlab financieel management.png

Reservelijst ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

15 oktober 2024

Leerlab managementrapportering (Antwerpen)

Leerlab management rapportering.png

- RESERVELIJST- Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen. Een eenvoudig en duidelijk rapport is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.