Europese waarborgregeling stimuleert sociaal ondernemerschap

Europese waarborgregeling stimuleert sociaal ondernemerschap

De Europese besluitvorming is voor de meesten van ons een ver-van-ons-bedshow. Hoewel de Europese regelgeving een steeds grotere impact heeft op onze samenleving en economie, blijft Europa voor veel burgers onzichtbaar. Toch worden er vanuit de Europese Commissie ook initiatieven genomen die echt wel het verschil kunnen maken voor sociale ondernemingen. Zo stelt het programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie van de EU (EaSI) in totaal 25 miljoen euro aan waarborgen beschikbaar. 

De EaSI-waarborg helpt organisaties die het moeilijk hebben om de nodige zekerheden voor te leggen bij een kredietaanvraag. Dankzij de waarborg kunnen zij alsnog een lening aangaan. Dit nieuwe financieringsinstrument werd door het Europese Investeringsfonds voor België toegekend aan Crédal en Hefboom. Deze samenwerking maakt het mogelijk om de komende 5 jaar EaSI-waarborgkredieten te verstrekken voor een bedrag tussen de 25.000 en de 500.000 euro. De kredieten zijn bedoeld voor startende en bestaande sociale ondernemingen die moeilijk toegang krijgen tot financiering bij traditionele kredietverstrekkers. Uiteraard moet de haalbaarheid aangetoond worden. De financier behoudt zelf een restrisico van 20%. 

De belangrijkste voorwaarde is dat het om een sociale onderneming of organisatie moet gaan, ongeacht het type rechtsvorm. Deze organisatie moet in de eerste plaats een meetbare en positieve sociale impact nastreven, in plaats van winst voor de eigenaars of aandeelhouders. 

Eat vzw was het eerste kredietdossier in ons land dat gebruik kon maken van de EaSI-waarborg. Eat organiseert werkervaring voor doelgroepwerknemers in vier sociale horecazaken in Brussel. De doelgroepwerknemers doen hier leerkansen op en ontvangen begeleiding en opleiding. 

Lees ook

De EU investeert volop in de social profit

De EU investeert volop in de social profit

In het kader van de ondersteuning van de sociale economie (Europese definitie, komt ruwweg overeen met ‘social profit’), loopt er momenteel bij de Europese Co…

Expliciete aandacht voor staatssteunregels in regeerakkoord kan gamechanger zijn voor Vlaamse ondernemingen

Expliciete aandacht voor staatssteunregels in regeerakkoord kan gamechanger zijn voor Vlaamse ondernemingen

Verso juicht toe dat staatssteun éindelijk expliciete zichtbaarheid krijgt in het regeerakkoord. “Als Vlaamse Regering pleiten we actief voor het herstel van…

Regionale uitdagingen aanpakken via een leerecosysteem

Europa WSE wil de leercultuur in Vlaanderen bevorderen en stimuleert de overgang naar een lerende samenleving. Leerecosystemen fungeren als hefboom door jong en oud echte…

Ontdek onze opleidingen over dit thema

8 april 2025

Groeilab duurzaamheidsrapportering: aan de slag met VSME (Gent)

Krijg jij vragen over de duurzaamheid van jouw sociale onderneming? Dit groeilab biedt een totaaloplossing om die eenvoudig te beantwoorden. Met de Europese VSME-standaard begeleiden we je bij je eerste rapport en duurzame rapportering, strategisch en efficiënt in tijd en kosten, zodat je volledig rapporteringsproof bent.

10 september 2025

Workshop efficiënter werken met generatieve AI (Gent)

Generatieve AI (GenAI) biedt sociale ondernemingen kansen voor tijd- en efficiëntiewinst, bijvoorbeeld door omvangrijke dossiers samen te vatten of complexe data autonoom te analyseren. Tegelijk wekt het vragen op omtrent privacy, intellectuele eigendom en de rol van AI in onze jobs. We ontdekken het samen tijdens dit inspiratielab.

22 september 2025

Workshop digihelper op de werkvloer (Brussel)

Deze workshop is voor collega's die minder vaardige collega’s willen ondersteunen bij digitale vragen en digitale vaardigheden versterken. Deze peer-to-peer relatie werkt drempelverlagend, bevordert de leercultuur en zorgt ervoor dat de implementatie van digitale technologie in het zorgproces slaagt.