Groeilab 'Klimaatverantwoord ondernemen bij Maatwerkbedrijven' (Antwerpen)

Groeilab 'Klimaatverantwoord ondernemen bij Maatwerkbedrijven' (Antwerpen)

Boost jouw duurzame strategie!

Waarom deelnemen aan dit groeilab?

Het geheel van ondernemingen in de gezondheidszorg, in de welzijnssector, in de sociaal-culturele sector, de gezinszorg en de sociale economie is in Vlaanderen een sterk uitgebouwd geheel van maatschappelijk gedreven ondernemingen. Maar dat 17.000 ondernemingen en 18% van de tewerkstelling een ecologische impact hebben, staat buiten kijf.

Ook voor sociale ondernemingen brengt de klimaatopwarming heel wat uitdagingen met zich mee. Willen we de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 halen, dan is het nu tijd voor actie. Niet alleen voor het milieu, klimaat en de biodiversiteit overigens. Ook voor je eigen portemonnee. Zo verlaagt een duurzame transformatie je operationele kosten op langere termijn. Door over te schakelen op energie-efficiënte systemen verminder je je energieverbruik. Het vergroenen van je energiebevoorrading levert lagere of op z’n minst voorspelbare energierekeningen op. En niet onbelangrijk: door de ecologische voetafdruk te verminderen, boost je ook je ondernemersimago.

Redenen genoeg om je te laten begeleiden bij het in kaart brengen waar de grootste milieu-impact zit van jouw sociale onderneming, maatregelen door te voeren die je in staat stellen om effectieve impact te veroorzaken, advies te krijgen over de voordelen als je inzet op milieuvriendelijke technologieën en zo je steentje kan bijdrage aan de strijd tegen schadelijke uitstoot.

Dit groeilab zet zich in om twee specifieke bronnen van CO2-emissies bij maatwerkbedrijven aan te pakken, met name op het vlak van het energieverbruik en de verduurzaming van je mobiliteitsbeleid waarbij veel aandacht is voor de technologische versnelling die momenteel nieuwe producten en diensten genereert.

CO2-reductie: energieverbruik

Je energieverbruik aanpakken is een eerste belangrijke stap om je CO2-emissies te verminderen – en geeft ook snel resultaat. Voorkom en reduceer uitstoot door energie te besparen, je eigen energie op te wekken of de transitie te maken naar hernieuwbare energie. Samen met jou bekijken we de grootste energieverbruikers en gaan we na wat de mogelijkheden zijn om deze te reduceren.

CO2-reductie: duurzame mobiliteit & transport

In dit thema bekijken we samen met jou welke mogelijkheden er zijn om je eigen transport en het woon-werkverkeer van je medewerkers te verduurzamen. Is werken op afstand interessant? Een elektrisch wagenpark een optie? Via een duurzaam mobiliteitsplan kan jij je CO2-uitstoot en je mobiliteitskosten verlagen.

Wat is een groeilab?

Een groeilab is een intensief traject waarbij je in 3 halve dagen en 4u individuele coaching , jouw sociaal onderneming laat groeien tot een toekomstbestendige onderneming.

Samen met minstens 5 andere sociale ondernemingen krijg je een praktische en verdiepende professionele begeleiding bij de digitalisering en verduurzaming van je kernprocessen.

De professionele begeleiding op maat geeft jou een extra duw in de rug om effectieve resultaten op te leveren op de werkvloer binnen de eigen sociale onderneming.

Wat mag je verwachten?

Sessie 1 (halve dag)

Kennismaking en introductie: Waarom is de meting van de koolstofvoetafdruk nodig? Wat is de context (mondiaal, Europees)? Waar staan we vandaag? Welke uitdagingen moeten we overwinnen? Welke reductie (van de voetafdruk) is nodig en waarom? Hoe pakken we het aan? Tijdens deze sessie krijg je een snelcursus klimaatverandering en wordt je klaargestoomd om in de tweede sessie zelf aan de slag te gaan met concrete reductiemaatregelen.

Sessie 2 (hele dag)

Tijdens deze sessie gaan we in op de twee belangrijkste emissiebronnen van een maatwerkbedrijf: Energie en Mobiliteit. We animeren de verschillende reductieworkshops en laten geen enkele maatregel onbenoemd. Dankzij eenieders input geraken we geïnspireerd en leren we buiten onze eigen referentiekaders te denken.  Je keert huiswaarts met een hele resem aan uiteenlopende reductiemaatregelen. Deze maatregelen worden geplot op een impact/haalbaarheidsmatrix. Deze matrix zal de leidraad worden voor de opzet van je eigen korte en lange termijn reductiestrategie.  

In deze sessie ga je samen met 5 ondernemingen uit je eigen sector aan de slag. Op deze manier zullen de geopperde reductiemaatregelen ook makkelijker toepasbaar zijn in je eigen organisatie.

Individuele coaching (4u in te plannen) 

Met de input van de vorige sessies ga je aan de slag in de eigen organisatie. Je krijgt feedback op maat op het reductieplan dat je op basis van de uitkomst van Sessie 2 hebt opgesteld. Hiervoor krijg je enkele weken de tijd. Je krijgt feedback op je plan en wordt gecoacht in welke acties ondernomen moeten worden en hoe er tot uitvoering en implementatie kan worden overgegaan. Er wordt ingegaan op de uitdagingen en voordelen van de maatregelen en het plan wordt indien nodig verder verfijnd.

Sessie 3 (2u online)

Tijdens deze sessie die opnieuw in groep doorgaat leren we van elkaar aan de hand van de stappen die eenieder heeft gezet, de behaalde resultaten, alsook de obstakels die je op je pad tegenkwam.

Wanneer wordt dit groeilab een succes?

  • Jouw enthousiasme en inzet tijdens en tussen de bijeenkomsten door bepaalt de kracht van dit groeilab: je haalt eruit wat je erin steekt.
  • Jouw organisatie kiest voor een duurzame strategie en geeft jou het mandaat om met dit thema concreet aan de slag te gaan.
  • Tenslotte, je hebt de juiste expertise om de inzichten te delen en te implementeren op de werkvloer.

Waar en wanneer vindt het groeilab plaats?

Het groeillab gaat van start in Antwerpen in PAKT
🚉 Antwerpen-Berchem 
station ligt op 900m wandelafstand.

De 2de sessie zal doorgaan bij HOPPER te Berchem.

OPGELET, de tweede sessie is een hele dag.

  • sessie 1: Dinsdag 8/10/2024 van 09.30u tot 13.00u
  • sessie 2: Maandag 21/10/2024 van 9.30u tot 17.00u
  • Individuele coaching: in te plannen
  • sessie 3: Online (nog in te plannen)

Docenten?

Andreas Vandyck en Sandra Slotboom, ervaren duurzaamheidsadviseurs bij Anthesis – Climate Neutral Group

Rondleiding Dakboerderij PAKT

Na het Groeilab willen we jullie graag meenemen naar het dak van het Pakt.

Op het PAKT vind je een 1900m2 dakboerderij.
Tijdens deze inspirerende, begeleidende dakwandeling kom je alles te weten over dit unieke project het DAK van ‘t PAKT: maak kennis met onze dakboeren en onze kippen, ontdek deze groene oase en kom meer te weten over telen op hooi, low-tech aquaponic ...

Prijs: 10€/persoon - maximaal aantal deelnemers 24 per groep
Uur: start om 13u15, duur 1 u

Als je interesse hebt om deel te nemen aan deze rondleiding kies dan voor het ticket "Groeilab + Rondleiding Dakboerderij"

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Groeilab + Rondleiding Dakboerderij € 660,00
Groeilab Standaard ticket € 650,00
Tweede deelnemer van dezelfde organisatie Gratis
Tweede deelnemer van dezelfde organisatie + Rondleiding Dakboerderij € 10,00

Deelnameprijs is exclusief btw