Goed bestuur in jouw sociale onderneming

Goed bestuur in jouw sociale onderneming

Over de sprekers

 1. Bart Van Gysel

  Febecoop begeleidt welzijnsorganisaties, sociale economie-ondernemingen en waardengedreven coöperaties om er voor te zorgen dat de juiste beslissingen door de juiste mensen in de juiste structuren op het juiste moment en volgens de juiste processen genomen worden. Dit alles in één-op-één-begeleidingen.
 2. Binario

  Binario zijn Katleen Van Waeyenberge en Koenraad Van Hee, twee ervaren consultants met een hart voor mens en maatschappij. Met hun niet-alledaagse benadering bereiden ze social-profitondernemingen voor op nieuwe strategische uitdagingen. Ze doorlopen een traject met directie en bestuurders in een niet-alledaagse setting waar op korte termijn verschillende denkpisten worden verkend. Hun doel is om te leren uitdagingen zien vanuit verschillende perspectieven. Door deze aanpak laat je eventuele beperkingen of vertragende processen die normaal in de weg staan achterwege. Het resultaat? Creatieve nieuwe ideeën die anders niet ontstaan én een plan van aanpak om resultaat te boeken in het daadwerkelijk oplossen van je case. Katleen Van Waeyenberge is jouw gesprekspartner tijdens de online sessie.
 3. BoardCompanions.org

  BoardCompanions.org heeft als missie de verspreiding van goed bestuur in de raden van bestuur, met een focus op de social-profitsector. De leden van BoardCompanions.org noemen zich “Companions”. Zij zijn allen leidinggevenden of ervaren kaderleden in de zakenwereld, die ervoor gekozen hebben om zich ook als vrijwilliger te engageren in raden van bestuur in de social-profitsector. Ons basiskenmerk is dat we ons volwaardig engageren in de verenigingen, als lid en als bestuurder. In de raad van bestuur nemen we een specifieke uitdaging aan die te maken heeft met het bestuur of met de strategie en die in overleg met de raad van bestuur bepaald werd. Voorzitter Erik Weytjens zal tijdens de sessie uitleggen hoe social-profitorganisaties via BoardCompanions.org in contact kunnen komen met kandidaat-Companions.
 4. Curia

  Curia is een gevestigd advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in de vakdomeinen social profit & non-profit, ondernemen, werk, overheid en bouw en vastgoed. Het kantoor heeft een uniek nicheprofiel en reputatie als full service juridische dienstverlener voor non-profitorganisaties. Het social profit & non-profitteam wordt dagelijks geraadpleegd door (internationale) verenigingen, stichtingen sociale ondernemingen en impactinvesteerders voor advies en consultancy (keuze van rechtsvorm, optimale uitbouw van groepsstructuur, governance, …) en voor begeleiding bij transactioneel werk (fusies, verzelfstandiging, netwerkvorming…). Het team heeft een eigen netwerk van experten uit andere disciplines met relevante knowhow m.b.t. non-profitorganisaties (bv. accountants en fiscalisten) en werkt ook geregeld mee aan multidisciplinaire projecten. Op het vlak van goed bestuur assisteert Curia haar cliënten op uiteenlopende manieren gaande van het nakijken van statuten en interne reglementen, de uitwerking van delegatiematrixen, het geven van inhouse seminaries tot het verzorgen van intergrale procesbegeleidingen. Het social profit & non-profitteam is door Legal 500 gerangschikt als tier 1 kantoor in de categorie Not-for-Profit Belgium. Yvette Verleisdonk en Sarah Verschaeve van Curia staan jou tijdens de speeddating heel graag te woord.
 5. Ewout Görtz

  Ewout is medeverantwoordelijk voor de Centra Public Governance en Social Governance binnen GUBERNA. Hij volgt trends en regelgeving op binnen deze sectoren om relevante opleidingen en events mee vorm te geven en op te zetten. Dit met als missie om overheids- en non-profit organisaties bewust te maken van het belang van kwaliteitsvol goed bestuur.
 6. Febecoop

  Febecoop begeleidt welzijnsorganisaties, sociale economie-ondernemingen en waardengedreven coöperaties om er voor te zorgen dat de juiste beslissingen door de juiste mensen in de juiste structuren op het juiste moment en volgens de juiste processen genomen worden. Dit alles in één-op-één-begeleidingen. Febecoop publiceerde ook de handleiding ‘Deugdelijk Bestuur voor Coöperaties’ en stond binnen het ESF-project ‘Transitie naar Maatwerk’ (in samenwerking met Deloitte) in voor het uitwerken en toepassen van een interactieve module ‘corporate governance’. Peter Bosmans en Bart Van Gysel begeleiden u namens Febecoop langs het pad van deugdelijk bestuur.
 7. Guberna - Brussel

  GUBERNA wil goed bestuur bevorderen in alle organisaties en baseert zich daarbij op heldere rollen, kwalitatieve besluitvorming, ethiek en integriteit. Hun purpose voor een digitale, geconnecteerde wereld luidt als volgt: “Better Boards, Better Organisations, contributing to a Better World”. GUBERNA gelooft oprecht dat goed bestuur tot betere organisaties leidt en dat betere organisaties bijdragen tot een betere wereld. Via drie strategische pijlers - Reach, Knowledge Development, Lifelong Learning - bereiken zij dit doel. GUBERNA ondersteunt ook social-profitorganisaties met governance scans, in-company trainings, tools & publicaties, coaching sessies, vacancy services enz. Ewout Görtz van Guberna staat jou graag te woord tijdens deze online sessie.
 8. Hefboom

  Hefboom ondersteunt social-profitorganisaties met een aanbod aan financiering, dienstverlening, audit en advies. Goed bestuur is een ideale kapstok om de organisatie aan op te hangen, hoe klein of hoe groot ze ook is. Hefboom biedt procesbegeleiding bij bestuursvorming, bij de opmaak van de nodige documenten, bij zelfevaluatie, bij het strategisch beslissingsproces, enzovoort. Rudi Ceunen leert jou beslissen met juiste inzichten. Op basis van actuele gegevens en volgens vlotte processen. Sociaal ondernemerschap dus. In een steeds sneller veranderende omgeving.
 9. Impact Advocaten

  Impact Advocaten is het eerste Belgische nichekantoor exclusief voor vzw’s en sociale ondernemingen. Al meer dan 20 jaar begeleiden ze cliënten in alle vormen van samenwerking en verandering: van ad-hocprojectsamenwerking, over reorganisaties en fusies, tot (organisatie)netwerken en hybride structuren, inclusief internationale samenwerking. De “impacti” zijn vanaf januari 2021 met 8 en ondersteunen hun opdrachtgevers niet alleen juridisch, maar ook strategisch en procesmatig. Waar nodig en nuttig doen ze dat graag trans-disciplinair. Opdrachten “goed bestuur” begeleiden ze in diverse formules: van een quick scan van de statuten tot een strategische denkdag met bestuurders en directies. Daartoe ontwikkelden ze diverse instrumenten. Coralie Mattelaer, erkend conflictbemiddelaar, en Xanne Holvoet, arbeidsrechtelijk expert, zijn graag jouw impactadviseurs van dienst.
 10. Joelle Bragard

  ToolBox brengt sociale organisaties in contact met vrijwilligers die expert zijn in hun vakgebied. De vrijwillige governance-experten van ToolBox begeleiden verenigingen in de aanpak of verbetering van hun bestuurlijke werking. Zij begeleiden directie en raad bij het scherpstellen van missie en visie, diagnosticeren de samenstelling en de werking van de raad van bestuur of fungeren als klankbord van de voorzitter of directeur. Indien gewenst spreekt ToolBox haar brede netwerk van vrijwilligers aan om geschikte externe bestuurders te zoeken.
 11. Lumineus consulting

  Tine Debaillie is co-auteur van het boek 'Leiden of lijden: tien facetten van goed bestuur in organisaties met een maatschappelijke doelstelling'. Een praktijkgericht handboek. Ze begeleidt organisaties en raden van bestuur in de ruime social profit bij veranderingsprocessen. Thema’s die hierin naar boven komen: uitklaren van de rol van de raad van bestuur, samenwerking bestuur-medewerkers versterken, strategie bepalen, samenwerking bij fusie begeleiden, etc. Tine Debaillie gaat graag met jou in gesprek tijdens de online sessie.
 12. Peter Bosmans

  Febecoop begeleidt welzijnsorganisaties, sociale economie-ondernemingen en waardengedreven coöperaties om er voor te zorgen dat de juiste beslissingen door de juiste mensen in de juiste structuren op het juiste moment en volgens de juiste processen genomen worden. Dit alles in één-op-één-begeleidingen.
 13. Rudi Ceunen

  Rudi Ceunen van Hefboom begeleidt als kredietconsulent ondernemingen in de sociale economie, de zorgsector en de ruime social profit in hun financieringstraject. Van de opstartfase tot een financieel gezonde onderneming! Hij is coauteur van een wijdverspreide financieringsgids op maat van sociale ondernemingen.
 14. Tine Debaillie

  Tine Debaillie is co-auteur van het boek Leiden of lijden: tien facetten van goed bestuur in organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Een praktijkgericht handboek. Ze begeleidt organisaties en raden van bestuur in de ruime social profit bij veranderingsprocessen. Enkele thema’s die hierin naar boven komen zijn: uitklaren van de rol van de raad van bestuur, samenwerking bestuur-medewerkers versterken, strategie bepalen, samenwerking bij fusie begeleiden.
 15. ToolBox

  ToolBox brengt sociale organisaties in contact met vrijwilligers die expert zijn in hun vakgebied. De vrijwillige governance-experten van ToolBox begeleiden verenigingen in de aanpak of verbetering van hun bestuurlijke werking. Zij begeleiden directie en raad bij het scherpstellen van missie en visie, diagnosticeren de samenstelling en de werking van de raad van bestuur of fungeren als klankbord van de voorzitter of directeur. Indien gewenst spreekt ToolBox haar brede netwerk van vrijwilligers aan om geschikte externe bestuurders te zoeken. Dirk Kerkhof is graag jouw gesprekspartner van dienst tijdens de online sessie. Contact: Dirk Kerkhof, dirk.kerkhof@toolbox.be • gsm + 32 477 688 882

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Dit event is gratis, dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting.

Deel met anderen