Studiedag Wie beslist? Ethische thema’s (juridisch) gekaderd

Studiedag Wie beslist? Ethische thema’s (juridisch) gekaderd

Ouders, brussen, zorgverleners, voorzieningen, … die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap worden vroeg of laat geconfronteerd met complexe, ethische vragen:

  • Kan ik mijn dochter anticonceptie toedienen of kan een voorziening verplichten dat hun bewoners anticonceptie nemen? Mag ik mijn zoon laten steriliseren? Wie mag beslissen over een ingrijpende medische behandeling voor een persoon met een handicap onder bewind? Wie kan beslissen om een onverwachte en ongewenste zwangerschap af te breken van een vrouw met een verstandelijke handicap?
  • Bij een van de mensen die wij begeleidden is er sprake van ernstige zelfverwaarlozing, toch weigert hij elke hulpverlening. Kunnen wij iemand verplichten tot hulpverlening?
  • Kunnen wij met ouders afspraken maken over een waardig levenseinde voor een persoon met een professionele bewindvoerder?

Achter deze vragen schuilt een juridisch (mensenrechtelijk) en ethisch kader over het recht om zelf te beslissen, bewind, dwang en de positie van voorzieningen. Tijdens deze studiedag verdiepen wij ons in dit kader en gaan we aan de slag met diverse casussen.

Door wie: Gezin en Handicap
Voor wie: Leidinggevenden en stafmedewerkers
Locatie: Webinar
Prijs: € 85
Website:  Studiedag Wie beslist? Ethische thema’s (juridisch) gekaderd | Gezin en Handicap