Als een medewerker ontslag neemt

Een medewerker kan zelf ontslag nemen om een waaier aan redenen. 

Hij/zij doet dit op een rechtsgeldige manier via een document dat hij/zij je laat aftekenen voor ontvangst of via een aangetekende brief.

Bij ontslag op initiatief van de medewerker, gelden er afspraken over de nog te presteren opzegperiode, die verschillend is naargelang de duur van de tewerkstelling. Voor meer informatie over de wettelijke voorschriften bij ontslag, kan je terecht bij je sociaal secretariaat of bij je sectorfonds.

Ga zeker in gesprek met de medewerker over wat de redenen tot ontslag zijn. Dat kan in een exitgesprek. Hier kan je als organisatie veel uit leren, zeker als je de inhoud van verschillende exitgesprekken met elkaar vergelijkt. Ook al licht de medewerker vaak zelf zijn/haar collega’s in over het vertrek, toch is het goed om er ook in teamverband bij stil te staan.

Als leidinggevende neem je hiertoe het initiatief. Enerzijds om het afscheid te bevestigen en later om het te ‘vieren’ met een bedanking, anderzijds omdat collega’s mogelijk vragen hebben over de vervanging van de medewerker, eventuele herverdeling van taken, etc.