De voordelen van diversiteit

Een grote verscheidenheid aan levenswijzen, overtuigingen, vaardigheden en talenten is een meerwaarde voor elke organisatie. We noemen hier enkele goede redenen om in te zetten op een degelijk diversiteitsbeleid.

1. Alle beschikbare talenten nodig

In de social profit voelen we nu al de krapte op de arbeidsmarkt. In de komende periode gaan nog eens ruim een half miljoen babyboomers met pensioen. Als we onze welvaartsstaat in stand willen houden, hebben we alle beschikbare talenten nodig. We kunnen het ons niet veroorloven om grote groepen mensen uit te sluiten op basis van kenmerken die niets met hun competenties te maken hebben. Dat is verkwisting van talent.

2. Gelijke kansen en rechtvaardigheid

Tenslotte hebben we als social profit een maatschappelijke rol en staan we achter de principes van gelijke kansen en rechtvaardigheid. Door te gaan voor diversiteit op de werkvloer nemen we een voorbeeldrol op in de samenleving en maken we ze een beetje mooier.

3. Directe opbrengsten

Bedrijven en organisaties presteren beter als zij mensen in dienst hebben met verschillende culturele en etnische achtergronden. Hierbij is het belangrijk dat de leidinggevenden goed kunnen omgaan met een mix van achtergronden. Bedrijven die omgaan met verschillen:

  • hebben vaak een hogere omzet;
  • hebben betere overlevingskansen;
  • zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op. Dit komt omdat medewerkers verschillende gezichtspunten hebben;
  • maken beter gebruik van de arbeidsmarkt omdat ze meer talent werven;
  • hebben meer tevreden en loyale medewerkers;
  • doen het beter op de markt, omdat zij beter weten wat er speelt onder diverse klantengroepen. Hierdoor kunnen zij sneller inspelen op ontwikkelingen in de markt;
  • krijgen een beter imago door culturele verschillen op de werkvloer.

Liever levensechte verhalen? Beluister dan zeker het filmpje van onze Hands-On Inclusion-ambassadeurs! Zij getuigen over waarom ze voor inclusie kozen en welke impact ze hierdoor creëren.