Individuele beroepsopleiding (IBO)

Individuele beroepsopleiding (IBO)

De individuele beroepsopleiding of IBO verdient specifieke vermelding. Via een IBO kan je immers een werkzoekende aanwerven die niet helemaal aan je vereisten voldoet en hem/haar zelf opleiden gedurende 1 tot 6 maanden.

Je leert de werkzoekende de competenties die nodig zijn om de job goed uit te oefenen en krijgt daarbij begeleiding van de VDAB. Tijdens de IBO betaal je geen loon of RSZ, enkel een productiviteitspremie. Voor anderstaligen die nog taalondersteuning nodig hebben, bestaat er een variant: de IBOT. De kandidaat krijgt twee keer per week taalcoaching op de werkvloer.   

Na de IBO werf je de werkzoekende in principe aan met een contract van onbepaalde duur .

Om in aanmerking te komen voor deze maatregel, moet de kandidaat aan drie voorwaarden voldoen:

  • ingeschreven zijn als werkzoekende bij de VDAB
  • zijn vorige job niet zelf hebben opgezegd om met een IBO te starten
  • nog niet eerder in jouw organisatie gewerkt hebben, tenzij in een korte periode als uitzendkracht

Lees ook

5 wins voor jou met de IBO-formule van VDAB

5 wins voor jou met de IBO-formule van VDAB

Heb je een goeie kandidaat maar staat zijn of haar kennis nog niet helemaal op punt? Dan is een individuele beroepsopleiding misschien wel iets voor jou!

Objectief aanwerven

Objectief aanwerven

Als selecteur of selectieteam sta je voor heel wat uitdagingen. Je niet laten leiden door veelvoorkomende beoordelingsfouten is er daar een van. Je ervan bewust…

Selectiemethodieken: de do's en DONT's

Selectiemethodieken: de do's en DONT's

Er is een groeiend besef dat werken op basis van wetenschappelijke inzichten, feiten en meetbare begrippen leidt tot snellere en betere resultaten. 

Boemerang rekruteren

Boemerang rekruteren

1 op 2 van jouw ex-werknemers staat er voor open om terug te keren naar je organisatie, aldus de cijfers uit een bevraging door Acerta bij meer dan 1000 werknemers. Afsch…