Deontologische codes opmaken

Deontologische codes opmaken

Af en toe krijgt de HRwijs-ploeg van Verso de vraag hoe je in godsnaam begint aan het opmaken van deonthologische codes.

Het lijkt een hele klus, maar de Vlaamse overheid reikt je de hand dankzij hun stappenplan om met het thema aan de slag te gaan.

Zelf omschrijft men een deontologische code als een bundeling van gedragsregels voor personeelsleden. Concrete richtlijnen rond allerlei thema's worden zo in de kijker gezet voor in dit geval je medewerkers. Weet welke dilemma's er leven en zorg ervoor dat er voldoende draagkracht is bij alle betrokkenen.

Focus op het stappenplan

  • Stap 1: Praktische en inhoudelijke voorbereiding
  • Stap 2: Code uitschrijven en valideren
  • Stap 3: Bekendmaken en implementeren
  • Stap 4: Opvolging

Dit stappenplan werd uitgeschreven voor diensten van de Vlaamse overheid, desondanks kan je er als sociale onderneming toch al in grote mate gebruik van maken. De moeite waard om toch al een kijkje te nemen als je zelf aan de slag wil gaan met het uitwerken van een deontologische code.

Lees ook

Waarom doen we het werk dat we doen?

Waarom doen we het werk dat we doen?

De termen missie, visie, waarden en strategie worden vaak in één adem genoemd en ook soms als synoniemen voorgesteld. Maar wat betekenen ze nu en waarom zij…

Naar een alerte raad van bestuur: 6 tips

Naar een alerte raad van bestuur: 6 tips

1. Evalueer regelmatig Het is een goed idee om periodiek, bijvoorbeeld elke twee jaar, een zelfevaluatie van de raad van bestuur in te plannen.…

De sociale onderneming: een conceptueel kompas

De sociale onderneming: een conceptueel kompas

Met deze publicatie wil Verso de sociale onderneming op de kaart zetten als model dat het best uitgerust is om maatschappelijke dienstverlening te organiseren.

“Ons ethisch buikgevoel heeft schuifregelaars”

“Ons ethisch buikgevoel heeft schuifregelaars”

Armoedebestrijding, ouderenzorg, tewerkstelling voor laaggeschoolden … Elke sociale of social-profitorganisatie heeft een concreet moreel doel voor ogen. Maar toch…