Energie(management) gezocht

Energie(management) gezocht
Bron: IDEWE

Voeren werknemers in jouw organisatie hun job uit met passie? Komen de waarden van de werknemers overeen met de waarden van jouw organisatie? Kunnen werknemers voldoende deconnecteren na hun uren? Moeten werknemers in jouw organisatie zich soms zo lang concentreren dat hun veiligheid en/of efficiëntie in het gedrang komt? Zijn dit vragen die binnen jouw organisatie al eens gesteld worden? Ze hebben allemaal te maken met één of andere vorm van energie op het werk.

Energie is geen onuitputtelijke bron

Wanneer werknemers chronisch te veel energie gebruiken doordat ze fysiek belastend werk uitvoeren, een hoge werkdruk en veel werkstress ervaren, in een job zitten die niet helemaal bij hun talenten passen, kan hun batterij niet meer opgeladen worden.

Om werknemers duurzaam aan het werk te houden, is het daarom belangrijk hen te ondersteunen in het vinden van de juiste energiebalans. Immers, gezonde en energieke werknemers, niet enkel binnen het werk, maar ook daarbuiten, zijn van onschatbare waarde.

Nood aan zuurstof?

Met CARVE, ontwikkelden KULeuven en IDEWE (met dank aan ESF-Vlaanderen) een praktijkgids die jouw organisatie kan helpen om aan de slag te gaan met deze vragen. Die praktijkgids bestaat uit twee delen.

In een eerste deel wordt aan de hand van zeven tussenstops een reisroute uitgestippeld om beleidsmatig aan de slag te gaan rond energiemanagement op het werk. Ondersteunende sjablonen helpen jouw organisatie hierbij op weg.
In een tweede deel worden aan de hand van vier energiebatterijen wetenschappelijke inzichten gedeeld en concrete tips aangereikt om werk te maken van energiemanagement op het werk.

4 energiebronnen

Fysieke energie is onze meest fundamentele bron van energie en verwijst naar slaap, rust, beweging en voeding. Mentale energie verwijst naar de energie die werknemers nodig hebben om zich te kunnen concentreren op hun taken en afleiding uit de omgeving te negeren. Emotionele energie doelt op de energie die voortkomt uit het ervaren van positieve emoties en het kunnen aangaan van kwaliteitsvolle relaties op het werk. Spirituele energie tenslotte gaat over de energie die werknemers ervaren wanneer ze plezier en betekenis vinden in hun werk. Alle energiebatterijen moeten gevoed worden om met goesting en vol energie aan het werk te gaan.

E-learnings voor je medewerkers

Naast de praktijkgids werden ook een aantal e-learnings ontwikkeld om individuele medewerkers te versterken in het managen van hun energie op het werk.

Enkele thema’s die hierbij aan bod komen zijn:

  • circadiaanse energie,
  • slaap,
  • shiftwerk,
  • job crafting en
  • levensenergie.

Alle informatie over dit project is beschikbaar via de website www.actauni.com/eu.

Lees ook

Organisatiescan mantelzorg

Organisatiescan mantelzorg

Ontdek hoe ver jij staat in je mantelzorgbeleid via de organisatiescan ‘werk en mantelzorg’.…

Toolbox Gezond Vergaderen

Toolbox Gezond Vergaderen

Gezond vergaderen. Dat is meer dan een stukje fruit aanbieden of even rechtstaan tijdens de pauze.

Gezonde telewerkers? Lees hoe je ervoor gaat in deze gids!

Gezonde telewerkers? Lees hoe je ervoor gaat in deze gids!

De voordelen van telewerk zijn na deze coronacrisis meer dan duidelijk. Maar hoe gaan we om met de uitdagingen voor onze gezondheid?

Sonja Reckers

Sonja Reckers

Sonja is gepassioneerd door werkcontexten te creëren die het mogelijk maken het beste uit medewerkers te halen.