Vlaams opleidingsverlof telt volgend academiejaar dubbel

Vlaams opleidingsverlof telt volgend academiejaar dubbel

Om de leergoesting van werknemers aan te wakkeren, heeft de Vlaamse overheid gesleuteld aan de voorwaarden om van het Vlaams opleididingsverlof (VOV) te genieten.

Als je als werkgever zelf een opleiding voorstelt aan een medewerker, kan die medewerker haar maximaal aantal VOV-uren verdubbelen!

Dit heet 'gemeenschappelijk initiatiefrecht'. Concreet kan elke medewerker tijdelijk (in het academiejaar 2021-2022) tot 250 uren betaald opleiding volgen als zij zowel haar eigen opleidingskeuze volgt, als ingaat op het voorstel van de werkgever. Het is wel belangrijk op te merken dat het de medewerker steeds vrij staat om al dan niet in te gaan op het voorstel van de werkgever. Maar als zij enkel haar eigen keuze volgt, blijft het aantal uren beperkt tot 125.

De opleidingen die de werkgever voorstelt aan de werknemer hoeven niet gerelateerd te zijn aan de huidige job. Opleidingen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de huidige job zijn en blijven ten laste van de werkgever.

Daarnaast zal het in het schooljaar 2021-2022 gemakkelijker zijn de minimumvoorwaarde van 32 uur opleiding te halen. Tijdelijk zullen namelijk alle inschrijvingen voor opleidingen meegeteld worden, niet enkel die bij éénzelfde opleidingsverstrekker. Meerdere korte opleidingen komen zo ook in aanmerking voor het Vlaams opleidingsverlof.

Ook voor blended learning!

De regelgeving van het Vlaams opleidingsverlof wordt trouwens ook aangepast aan de realiteit van e-leren. De definitie van contactleren wordt verruimd, waardoor voortaan ook blended leren, een combinatie van contactleren en afstandsleren, in aanmerking komt voor VOV.

Werknemers kunnen dit soort opleidingen nu dus ook volgen met gebruik van de Vlaamse opleidingsincentives.

Meer informatie nodig?

Op de website van het Vlaams opleidingsverlof vind je alle informatie over deze wijzigingen.

Of schrijf je in voor één van de digitale infosessies op 23/04, 30/04, 04/05 of 06/05.

Lees ook

Onze meest gestelde HR-vragen

Onze meest gestelde HR-vragen

De social profit is een levendige sector met veel projecten en uitdagingen. En dus duiken er regelmatig vragen op, ook over medewerkersbeleid.

Warme oproep: deel jouw innovatieve voorbeelden op vlak van personeelsbeleid!

Warme oproep: deel jouw innovatieve voorbeelden op vlak van personeelsbeleid!

Onder druk wordt steenkool diamant. De afgelopen maanden dienen de spectaculaire good practices op vlak van personeelsbeleid zich dan ook in sneltreinvaart aan.

Echt het verschil maken met inclusief ondernemen

Echt het verschil maken met inclusief ondernemen

“Ja, we maakten een vreugdedansje toen we een ‘go’ kregen”, zeggen Kirsten D’Hooghe en Katleen Schueremans."