
Hoe wakker je de leergoesting van werknemers aan? Het maximaal aantal VOV-uren (Vlaams opleidingsverlof) verdubbelen is een goed begin. Dat kan dankzij de nieuwe voorwaarden van de Vlaamse overheid.
Dubbele uren dankzij ‘gemeenschappelijk initiatiefrecht’
Elke medewerker kan in het academiejaar 2021-2022 tot 250 uren betaald opleiding volgen — op basis van een eigen opleidingskeuze of een voorstel van de werkgever. Zo kan de werkgever vanuit een breder perspectief leerpotentieel aanduiden. Al kan de medewerker een voorstel van de werkgever ook weigeren. Maar dan blijft het aantal uren beperkt tot 125 omdat het gemeenschappelijk initiatiefrecht dan vervalt.
Meer keuzemogelijkheden
- De werkgever mag ook opleidingen voorstellen die los staan van de huidige jobinhoud binnen het VOV. De andere noodzakelijk zijn om de job te kunnen uitvoeren, blijven ten laste van de werkgever.
- In het schooljaar 2021-2022 is het gemakkelijker om minimum 32 uur opleiding te volgen. Want alle inschrijvingen tellen mee ook al volg je ze niet bij eenzelfde opleidingsverstrekker. Zo komen korte opleidingen ook in aanmerking voor het Vlaams opleidingsverlof.
Nu ook voor blended learning!
Het Vlaams opleidingsverlof houdt vanaf nu ook rekening met e-leren. Door ‘contactleren’ ruimer te interpreteren, komt nu ook blended leren (combinatie van contactleren en afstandsleren) in aanmerking voor VOV. Dat zorgt voor nog meer mogelijkheden om betaalbaar te blijven bijleren.
Krijg heldere VOV-antwoorden
Op de website van het Vlaams opleidingsverlof vind je alle details. Maar je kan ook inschrijven voor een online infomoment op vrijdag 23 april, vrijdag 30 april, dinsdag 4 mei of donderdag 6 mei. Dan bespreken we samen hoe