De coronacrisis heeft zoals in alle sectoren een grote impact op het management van sociale ondernemingen. Lees hier het laatste nieuws.

Sjabloon POP (persoonlijk ontwikkelingsplan)

Sjabloon POP (persoonlijk ontwikkelingsplan)

Sjabloon voor het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP. Het POP wordt opgebouwd in vier stappen: analyse, planning, realisatie en evaluatie. Het sjabloon werd ontwikkeld binnen het ESF-project POP-up waarin het gebruik van POP’s in de sociale economie werd uitgetest.

Commentaar van een expert

Deze tool maakt wegwijs om doelgericht aan de slag te gaan met wat ze willen bereiken (droom). Zelf heb ik hem nog niet gebruikt. Ik gebruik met een POP om coachees wegwijs te maken in hun manier van denken, hun doelen, hun functioneren op de werkvloer, interactie…

Een goede POP helpt coachees anders te denken, te reflecteren over zichzelf én in interactie te gaan met anderen. Het helpt ook om zich constructief en juist te positioneren (loopbaanfocus en arbeidsmarkt).
Een minpunt aan deze POP is dat hij 15 pagina’s bevat. Daar word ik nerveus van, waardoor ik vermoed dat een coachee dat ook zal zijn. De tekst is soms vaag en blijkbaar is deze POP bedoeld voor mensen die lager geschoold zijn. Voor hen is schrijven vaak niet de meest leuke bezigheid. De essentie zorgt ervoor dat het meeste van het geleerde blijft hangen.

Deze tool is geschikt om door leidinggevenden of begeleiders ingevuld te worden, minder door de betrokken medewerker zelf. 

Conclusie: Een POP op zich is wel een meerwaarde. Deze helaas niet. Ik maak gebruik van een POP dat 1 pagina beslaat. De coachees krijgen wel alle oefeningen (op papier) die we gemaakt hebben. De POP is een samenvatting waarin het allerbelangrijkste staat, waardoor ze de stappen kunnen zetten om de POP te realiseren. Het is een leidraad, een wegwijzer, een reminder.

Rachida Ouchoukout, Rachida Coaching

Lees ook

Mijn Loopbaanplan

Mijn Loopbaanplan

Wil je meer ontwikkelkansen voor je medewerkers? Krijg je graag een beter inzicht in de talenten en beperkingen in hun huidige job? Benieuwd hoe je ze kunt versterken? Ko…

Charlotte Auwers

Charlotte Auwers

Charlotte is sinds 2014 actief als adviseur voor Probis Consult, een innovatieve gespecialiseerde advies- en dienstenorganisatie voor zorg- welzijns- en overheidsinstelli…

Vergroot de veerkracht in jezelf en je team

Vergroot de veerkracht in jezelf en je team

Veerkracht is meer dan ooit nodig nu we mondiaal uitgedaagd worden door de coronacrisis. In hun boek Vergroot de Veerkracht in jezelf en je team, behandelen Anton Stellam…