Serv vraagt meer aandacht voor ventilatie

Serv vraagt meer aandacht voor ventilatie
Bron: Serv

De intersectorale sociale partners, waaronder Verso, vragen de Vlaamse regering om dringend betere ventilatie op de agenda te zetten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

"Willen we scholen, woonzorg- en sportcentra veilig open houden, dan moet goede ventilatie veel meer aandacht krijgen in de anticoronastrategie", staat in de oproep. "Samen met andere maatregelen helpt verse lucht in gebouwen om de stijgende coronabesmettingen te verminderen en verdere sociaal-economische schade tegen te gaan."

Vooral in scholen, woonzorgcentra en sportcentra maar ook in andere ruimtes waar veel mensen samen komen moet er dringend geïnvesteerd worden in luchtverversing, zeggen de Vlaamse sociale partners. In goed geventileerde gebouwen kan het besmettingsrisico tot tien keer lager liggen. Om ons goed voor te bereiden op een scenario waarin we nog lang met het virus samenleven, moeten we ventilatie snel aanpakken.

De Serv pleit voor een meetcampagne naar de actuele staat van het binnenklimaat in gebouwen in Vlaanderen. Zo zijn er onder andere CO2-meters nodig in de 50.000 Vlaamse klassen. Er is ook nood aan degelijke data over waar (cluster)besmettingen plaatsvinden. Al die gegevens moeten helpen om de prioriteiten van de Vlaamse ventilatiestrategie vast te leggen. De Vlaamse Regering zal hiervoor voldoende middelen, meters en menskracht moeten inzetten. De ventilatiestrategie moet niet alleen gezondheidsvoordelen in gebouwen nastreven maar ook inzetten op sociaal-economische baten. Ventilatie-investeringen verdienen een plaats in de relanceplannen en zijn een opstap naar een betere en energiezuinigere gebouweninfrastructuur. Ventilatie is trouwens een relatief goedkope optie met een hoge opbrengst die al vóór de coronacrisis maatschappelijk meer dan verantwoord was en nu dringender dan ooit is.

Op korte termijn kunnen alternatieve maatregelen soelaas brengen, zeker bij onvoldoende ventilatiemogelijkheden. Denk aan een slimme capaciteitsvermindering van gebouwen, lesgeven en werken in open lucht, weersafhankelijke gebruiksadviezen en meer (collectieve) testen.

Lees de volledige oproep hier.

Lees ook

“Als we samenwerken, hebben we impact”

“Als we samenwerken, hebben we impact”

Een mijlpaal is een gelegenheid om zowel achterom als vooruit te blikken. Het 20-jarige bestaan van VIVO is zo’n mijlpaal.

De minder gekende voordelen van renovaties

De minder gekende voordelen van renovaties

Als je je gebouwen renoveert, heeft dat uiteraard in de eerste plaats een positieve invloed op je energiefactuur en je CO2-besparing. Maar er zijn ook andere voordelen aa…

VIA6: welke kwaliteitsmaatregelen?

VIA6: welke kwaliteitsmaatregelen?

Onder kwaliteit verstaan we werken aan werkbaar en wendbaar werk maar ook het streven naar meer instroom van personeel in onze sectoren en de versterking van sociale onde…