
Tijdens de eerste Coronapiek ontstonden er heel wat nieuwe initiatieven om je medewerkers te ondersteunen. We geven je 5 tips.
Het coronavirus brengt heel wat leed met zich mee. Jammer genoeg ook in ons land en dit in grote getale. Veel van onze medewerkers in zorg en welzijn staan in de vuurlinie, anderen raakten met het virus betrokken via een ziek familielid, vriend/vriendin of kennis.
Al deze mensen verdienen een hart onder de riem. Daarom bieden verschillende initiatieven een luisterend oor, heel wat zorg-voor-jezelf-tips, herkenbare verhalen van collega-zorgwerkers en zo meer. Ze werden ontwikkeld door experten uit het werkveld.
Heb jij ook nood aan een babbel of een diepgaand gesprek, een herkenbaar verhaal en tips om even door de bomen het bos weer te zien? We geven je 4 tips:
1. Het online platform 'De ZorgSamen'
De ZorgSamen is een onlineplatform voor de mentale ondersteuning van iedereen die werkt in zorg en welzijn. Je vindt er heel wat tips om goed voor jezelf te zorgen en je collega's te ondersteunen. Ook voor directe hulp kan je op de site terecht. Daarnaast kan je ook verschillende webinars bekijken, die focussen op het tanken van veerkracht bij jezelf, door je omgeving en voor leidinggevenden.
2. Gratis ‘Coaching voor helden’ door Better Minds Coaching
Ook de coaches van Better Minds Coaching bieden gratis een luisterend oor aan voor zorgverleners die een klankbord kunnen gebruiken.
www.bettermindscoaching.com/luisterend-oor-voor-helden/
3. De online zelf-coachingtool ‘Iedereen ok?’
Deze online-interventie kan je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten. Je kan het alleen doorlopen of samen met anderen.
Wat bij een betalende psychologische consult?
Uiteraard kan je voor een psychologisch consult ook terecht bij een geconventioneerde klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog.
Na verwijzing door een arts kan je rekenen op terugbetaalde hulp. Dat geldt voor vaak voorkomende psychische problemen zoals angst of depressie. Je hebt recht op maximaal 8 sessies per jaar. Per sessie betaalt de patiënt € 11,2, wie recht heeft een verhoogde tegemoetkoming € 4. De rest van het bedrag krijgt de klinisch psycholoog of orthopedagoog van het ziekenfonds.
In het kader van de COVID-19-crisis worden sinds kort ook videoconsultaties bij een klinisch psycholoog of orthopedagoog terugbetaald. Op die manier kan je psychologische zorg inschakelen zonder dat je je daarvoor moeten verplaatsen.
4. (Corona-)aanbod van VIVO en Fe.Bi
In 2022 slaan VIVO en FeBi de handen in elkaar. Samen bieden zij een uitgebreid vormingsaanbod aan.
De Vlaamse socialprofit- sectoren vinden hier de thema’s en het aanbod.
De federale sectoren verwijzen we graag door naar de website van FeBi.