Wie zorgt er voor de zorgverleners?

Wie zorgt er voor de zorgverleners?

Tijdens de eerste Coronapiek ontstonden er heel wat nieuwe initiatieven om je medewerkers te ondersteunen. We geven je 5 tips. 

Het coronavirus brengt heel wat leed met zich mee. Jammer genoeg ook in ons land en dit in grote getale. Veel van onze medewerkers in zorg en welzijn staan in de vuurlinie, anderen raakten met het virus betrokken via een ziek familielid, vriend/vriendin of kennis.

Al deze mensen verdienen een hart onder de riem. Daarom bieden verschillende initiatieven een luisterend oor, heel wat zorg-voor-jezelf-tips, herkenbare verhalen van collega-zorgwerkers en zo meer. Ze werden ontwikkeld door experten uit het werkveld.

Heb jij ook nood aan een babbel of een diepgaand gesprek, een herkenbaar verhaal en tips om even door de bomen het bos weer te zien? We geven je 5 tips:

1. Het online platform 'De ZorgSamen'

DeZorgSamen_campagne_logo6.jpg

De ZorgSamen is een onlineplatform voor de mentale ondersteuning van iedereen die werkt in zorg en welzijn. Je vindt er heel wat tips om goed voor jezelf te zorgen en je collega's te ondersteunen. Ook voor directe hulp kan je op de site terecht. Daarnaast kan je ook verschillende webinars bekijken, die focussen op het tanken van veerkracht bij jezelf, door je omgeving en voor leidinggevenden.

www.dezorgsamen.be

2. Gratis onlinecoaching via Coaching for Heroes

Via Coaching for Heroes kan je als organisatie beroep doen op gratis onlinecoaching met een expert. De vzw Coaching for Heroes voorziet een groot netwerk van ervaren coaches. Ze biedt ook het bijhorend platform www.coachingforheroes.be. Hun middelen worden via crowdfunding verzameld.

Zorgbedrijf Antwerpen
“Coaching for Heroes werd gecontacteerd door de cel welzijn van het zorgbedrijf met de vraag of wat we tot nog toe individueel en virtueel aanboden ook op groepsniveau wilden doen op de vloer. Na wat brainstormen hebben we een aantal criteria opgelijst waaraan teams dienden te voldoen om in aanmerking te komen voor deze vorm van ondersteuning. Vandaag geven we 2 uur durende teamsessies op de vloer en hebben de deelnemers de mogelijkheid nadien door middel van virtuele coachgesprekken verder gecoacht te worden. Een 150-tal medewerkers worden de komende maanden op deze manier ondersteund. We trachten ook lokaal bedrijven warm te maken om dit financieel mogelijk te maken op langere termijn.”

www.coachingforheroes.be

3. Gratis ‘Coaching voor helden’ door Better Minds Coaching

Ook de coaches van Better Minds Coaching bieden gratis een luisterend oor aan voor zorgverleners die een klankbord kunnen gebruiken.

www.bettermindscoaching.com/luisterend-oor-voor-helden/

4. De online zelf-coachingtool ‘Iedereen ok?’

Deze online-interventie kan je helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten. Je kan het alleen doorlopen of samen met anderen.

www.iedereenok.be

5. Corona-aanbod van VIVO en Fe.Bi

In het najaar van 2020 biedt sectorfonds VIVO voor alle Vlaamse socialprofit-sectoren 7 gratis programma's aan waarin je leert om positieve energie te vinden, om meer veerkracht te krijgen of hoe je kan omgaan met gevoelens van onzekerheid.

Indien je in een federale sector werkt behorend tot PC 330 of PC 337, verwijzen we je graag naar het aanbod van FeBi. Voor deze sectoren ontwikkelden ze zes gratis vormingsthema’s over omgaan met Corona, zowel klassikaal als online. 

Wat bij een betalende psychologische consult?

Uiteraard kan je voor een psychologisch consult ook terecht bij een geconventioneerde klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog.

Na verwijzing door een arts kan je rekenen op terugbetaalde hulp. Dat geldt voor vaak voorkomende psychische problemen zoals angst of depressie. Je hebt recht op maximaal 8 sessies per jaar. Per sessie betaalt de patiënt € 11,2, wie recht heeft een verhoogde tegemoetkoming € 4. De rest van het bedrag krijgt de klinisch psycholoog of orthopedagoog van het ziekenfonds.

In het kader van de COVID-19-crisis worden sinds kort ook videoconsultaties bij een klinisch psycholoog of orthopedagoog terugbetaald. Op die manier kan je psychologische zorg inschakelen zonder dat je je daarvoor moeten verplaatsen.

> Heb je collega's die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken? Maak er dan nu werk van en vraag ons advies!

Lees ook

Online platform verhoogt veerkracht van zorgverleners

Online platform verhoogt veerkracht van zorgverleners

De zorgsector geeft vandaag alles wat ze heeft. Verwacht wordt dat deze inspanning weken, zo niet maanden zal moeten worden aangehouden. Maar wie zorgt er voor de zorgver…

Connectie met medewerkers: topprioriteit bij Steunpunt Tewerkstelling!

Connectie met medewerkers: topprioriteit bij Steunpunt Tewerkstelling!

Corona: de impact laat zich voelen op de werkvloer. In deze blog lees je hoe Steunpunt Tewerkstelling uit Antwerpen van connectie met medewerkers dé topprioriteit …

Werken in tijden van corona

Werken in tijden van corona

Vandaag staan onze helden in de zorg in de frontlinie tegen het coronavirus. In veel sociale ondernemingen is het nu alle hens aan dek om zieken te verzorgen en de epidem…