Online platform verhoogt veerkracht van zorgverleners

Online platform verhoogt veerkracht van zorgverleners

De zorgsector geeft vandaag alles wat ze heeft. Verwacht wordt dat deze inspanning weken, zo niet maanden zal moeten worden aangehouden. Maar wie zorgt er voor de zorgverlener?

Zorgnet-Icuro en partners lanceren ‘De ZorgSamen’, een onlineplatform dat mentale ondersteuning biedt aan iedereen die in de zorg werkt.
Dit platform wil via een trapsgewijze aanpak het mentaal welbevinden van alle medewerkers in de zorg gericht ondersteunen. De ZorgSamen is er voor iedereen die werkt in de zorg, ongeacht hun statuut of functie: artsen, verpleegkundigen, middenkader, logistiek en administratief medewerkers, schoonmaak- en keukenmedewerkers… en ongeacht de zorgsetting waarin ze werken: in ziekenhuizen, woonzorgcentra, eerste lijn, welzijn of thuiszorg.

Het informatieplatform www.dezorgsamen.be ging dinsdag 31 maart online. Op de website vind je antwoorden op de volgende vragen:

  • Hoe zorg ik voor mezelf?
  • Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar?
  • Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s?
  • Hoe zoek ik professionele hulp?

Interactief platform

Alle informatie is wetenschappelijk gefundeerd. Het platform heeft ook een interactief karakter: zorgverleners kunnen vragen stellen, en tips en tricks met elkaar delen.

Daarnaast wordt in samenwerking met de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk een netwerk voor telefonische ondersteuning opgezet. Indien nodig is ook een consultatie bij de bedrijfsarts mogelijk. Die kan eventueel doorverwijzen naar gepaste psychologische begeleiding. De projectpartners bouwen daarvoor een aanbod van beschikbare therapeuten uit. Voor artsen is er een specifieke hulplijn op initiatief van Arts in Nood en Doctors4Doctors.

Verdere stappen

In een tweede fase zal het platform begeleide chatsessies, webinars en workshops aanbieden en zullen de tips voor zelfzorg en onderlinge steun verder uitgebouwd worden.

Ook zullen de partners in samenwerking met alle Vlaamse universiteiten via een online bevraging de psychosociale belasting en de nood aan ondersteuning van het zorgpersoneel in kaart brengen.

Lees ook

“Ik zorg voor de zorgverleners”

“Ik zorg voor de zorgverleners”

Voor wie Latijn kent, is de missie van Corcura – de trainingsorganisatie die Micheline Moerman vorig jaar oprichtte - meteen duidelijk. ‘Cor’ is hart, &…

Werken in tijden van corona

Werken in tijden van corona

Vandaag staan onze helden in de zorg in de frontlinie tegen het coronavirus. In veel sociale ondernemingen is het nu alle hens aan dek om zieken te verzorgen en de epidem…

VIA6: welke kwaliteitsmaatregelen?

VIA6: welke kwaliteitsmaatregelen?

Onder kwaliteit verstaan we werken aan werkbaar en wendbaar werk maar ook het streven naar meer instroom van personeel in onze sectoren en de versterking van sociale onde…

Sociale partners staan klaar om het relancebeleid mee vorm te geven

Sociale partners staan klaar om het relancebeleid mee vorm te geven

De Serv formuleert voorstellen om de economie, arbeidsmarkt en begroting in Vlaanderen te boosten en vraagt overleg met de Vlaamse regering.