Hoe zit het nu met telewerken?

Hoe zit het nu met telewerken?

Vandaag zijn heel wat ondernemingen overgeschakeld op telewerk om de corona-epidemie in te dijken.

Unisoc bundelt op haar website de belangrijkste aandachtspunten voor werkgevers.

Telewerk "verplicht"

Sinds 18 maart is telewerk verplicht voor alle niet-essentiële ondernemingen voor alle personeelsleden voor wie telewerk past binnen hun functie.

Werkgevers die de voorwaarden voor occasioneel telewerken al hebben vastgelegd in hun arbeidsreglement of via een bedrijfscao naar aanleiding van de wet werkbaar werk, kunnen naar deze regelingen verwijzen. Indien deze voorwaarden nog niet zijn vastgelegd in het arbeidsreglement of door een bedrijfscao, of indien de daarin bepaalde voorwaarden niet geschikt zijn voor de huidige omstandigheden, kunnen deze in onderling overleg tussen de werkgever en de werknemer worden vastgesteld, zonder formele voorwaarden. Met andere woorden, een eenvoudige e-mail waarmee de werknemer akkoord gaat is op zich al voldoende.

Indien het niet mogelijk is om de functie vanop afstand uit te voeren, moet de werkgever kunnen verzekeren dat er op elk moment een afstand van 1,5 meter tussen medewerkers kan gehouden worden. Dat wil zeggen: ook tijdens verplaatsingen van en naar een opdracht. Indien dit niet mogelijk is, moeten niet-essentiële ondernemingen sluiten.

Wat met de verzekering?

Na een vraag van Unisoc, bevestigt Assuralia (de federatie van verzekeringsmaatschappijen) dat de werknemer gedekt is voor elk arbeidsongeval dat plaatsvindt in de loop van en door het feit van de uitvoering van diens arbeidsovereenkomst. De telewerker is ook gedekt voor de reisweg van en naar school of de dagopvang en voor de verplaatsing naar en van huis naar de plaats waar hij of zij zijn of haar maaltijd neemt.

Vergoedingen

Telewerk brengt ook kosten met zich mee voor de werknemer. De werkgever kan besluiten - maar is niet verplicht - om bij te dragen aan deze kosten. Volgende mogelijkheden vereisen geen RSZ-bijdragen:

  • Forfaitair bedrag van 126,94 euro per maand voor kosten voor verwarming, elektriciteit, klein bureaugereedschap, enz.
  • Gebruik van de eigen PC: een forfait van max. 20 euro per maand wordt aanvaard.
  • Gebruik van de eigen internetverbinding: een forfait van max. 20 euro per maand wordt aanvaard.
  • Als de werknemer andere kosten moet maken (gebruik eigen telefoon, aankoop van een scherm of een scanner, enz.) mag de werkgever die ook terugbetalen. Daarvoor geldt er geen algemeen forfait, de terugbetaling moet gebaseerd zijn op de werkelijke kosten.

Lees ook

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Vandaag is het in veel sociale ondernemingen alle hens aan dek om de coronapandemie in te dijken en de zieken te verzorgen.

Crisismaatregelen sociale economie

Crisismaatregelen sociale economie

Om de onmiddellijke economische gevolgen van de coronacrisis voor de sociale economie in te perken, heeft minister van Werk en Sociale economie Hilde Crevits 4 maatregele…

Lockdown: sluiten of niet?

Lockdown: sluiten of niet?

Op 18 maart om 12 uur ging België in ‘lockdown’. Een van de maatregelen is dat telewerk verplicht wordt voor alle niet-essentiële ondernemingen.…