De coronacrisis heeft zoals in alle sectoren een grote impact op het management van sociale ondernemingen. Lees hier het laatste nieuws.

Hoe zit het met de federale steunmaatregelen?

Hoe zit het met de federale steunmaatregelen?

De federale regering zet alles in op het beperken van de economische schade voor ondernemingen.

Naast de versoepeling van tijdelijke werkloosheid is er bijvoorbeeld ook uitstel van belasting voor RSZ-bijdragen. Unisoc heeft het overzicht.

Sociale-zekerheidsbijdragen

Ondernemingen kunnen de verschuldigde bedragen voor het eerste en tweede kwartaal nog tot 15 december 2020 kunnen betalen. De sectoren van de horeca, de recreatie, cultuur en sport hebben automatisch recht op dit uitstel. Ondernemingen die worden gesloten omdat ze niet aan de gezondheidsmaatregelen kunnen volden, kunnen deze gunstmaatregel verkrijgen op basis van een verklaring op eer.

Ondernemingen die moeilijkheden ondervinden bij de betaling van de sociale bijdragen, kunnen ook een afbetalingsplan aanvragen voor een periode van maximaal 24 maanden.

Belastingen

Ook bij de FOD Financiën kun je steunmaatregelen aanvragen: bijvoorbeeld een afbetalingsplan, vrijstelling van nalatigheidsinteresten of kwijtschelden van boetes. Bovendien krijgt iedereen twee maanden uitstel voor de betaling van de btw en de roerende voorheffing.

Overheidsopdrachten

Voor alle federale overheidsopdrachten zullen er geen sancties opgelegd worden voor wie door de coronacrisis een opdracht te laat of niet uitvoert. De overheid zal bovendien de betalingstermijn voor deze contracten versnellen.

Meer informatie op de Unisoc-site.

Lees ook

Gezocht! HR-adviseur (m/v/x)

Gezocht! HR-adviseur (m/v/x)

Als HR-adviseur bij Verso ondersteun je sociale ondernemingen in Vlaanderen op vlak van hun medewerkersbeleid.

“Als orthopedagoog is het niet evident om in een jaarrekening te duiken”

“Als orthopedagoog is het niet evident om in een jaarrekening te duiken”

Sinds 2018 neemt Sylvie Van Vugt de directietaken van Ons Kinderhuis voor haar rekening. Deze organisatie binnen de bijzondere jeugdzorg vangt 34 jongeren - van 0 tot 25 …

Wilde Zwanen helpen Sint-Lievenspoort de vleugels uitslaan

Wilde Zwanen helpen Sint-Lievenspoort de vleugels uitslaan

Birger Destoop is Stafmedewerker Kwaliteit van Zorgprocessen in het Centrum voor Ambulante Revalidatie (CAR) van Sint-Lievenspoort vzw. Samen met zijn Algemeen Directeur …