Geen meldingsplicht voor wie vrijwilligerswerk wil doen

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle heeft de restricties voor tijdelijke werkloosheid versoepeld.

In deze bijzondere tijden, met veel mensen op tijdelijke werkloosheid, kwamen er vragen over hoe deze mensen zich vandaag nog nuttig kunnen inzetten voor de maatschappij. Normaal gezien kan men immers geen betaalde arbeid verrichten wanneer men een werkloosheidsuitkering geniet. Ook vrijwilligerswerk is aan voorwaarden verbonden. Tegelijkertijd staan er heel wat sectoren onder druk die smeken om extra handen. Daarom verduidelijkte de federale regering wat wel en niet mag in deze uitzonderlijke tijden. Deze maatregelen gelden van 13 maart tot 30 juni:

  • Vrijwillige brandweerlieden en vrijwilligers van de civiele bescherming hoeven geen formaliteiten te vervullen om actief te blijven en kunnen hun vergoeding cumuleren met een uitkering.
  • Wie tijdelijk werkloos is, hoeft geen melding meer te doen bij de RVA als men als vrijwilliger wil werken bij een organisatie of particulier.
  • Wie voor de tijdelijke werkloosheid een bijberoep uitoefende, mag dit bijberoep blijven cumuleren met een werkloosheidsuitkering.
  • Wie op tijdeleijke werkloosheid zit, mag ook altijd tijdelijk een job bij een andere werkgever aanvaarden. Dit kan via een interimcontract zijn, met een overeenkomst van bepaalde duur, maakt niet uit. De medewerker moet hier wel goede afspraken over maken met zijn of haar vaste werkgever en de inkomsten uit deze arbeid kunnen niet gecombineerd worden met een werkloosheidsuitkering.
  • Interimmers die een lopende tewerkstelling moeten onderbreken, kunnen uitzonderlijk ook van tijdelijke werkloosheid genieten.

Lees ook

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Vandaag is het in veel sociale ondernemingen alle hens aan dek om de coronapandemie in te dijken en de zieken te verzorgen.

Lees meer
Cursisten krijgen 70% van IBO-premie

Cursisten krijgen 70% van IBO-premie

De Vlaamse regering keurde op 27 maart het besluit goed dat een premie toekent aan cursisten die een individuele beroepsopleiding (IBO) volgen en waarvan de overeenkomst …

Lees meer
VersoDirect februari

VersoDirect februari

Deze maand gaan we in op het tewerkstellingsplan van regering en sociale partners, de werkbaarheidscheques en employer branding.

Lees meer