Crisismaatregelen sociale economie

Crisismaatregelen sociale economie

Om de onmiddellijke economische gevolgen van de coronacrisis voor de sociale economie in te perken, heeft minister van Werk en Sociale economie Hilde Crevits 4 maatregelen aangekondigd: de doorstroomtrajecten worden opgeschort, de minimale invullingsgraad wordt opgeschort, ondernemingen in moeilijkheden krijgen geen automatische inhoudingen en de financiering van arbeidszorgmedewerkers blijft doorlopen.

Ook in de sociale economie (maatwerkbedrijven, lokale diensteneconomie, arbeidszorg) hakt de coronacrisis er stevig in. Veel ondernemingen verliezen opdrachten of moeten zelfs helemaal sluiten. Om deze sector niet kopje onder te laten gaan, neemt de Vlaamse regering op vraag van minister Crevits maatregelen:

Doorstroomtrajecten/inschakelingstrajecten

Sociale-economiebedrijven realiseren een belangrijke doorstroom van doelgroepmedewerkers naar reguliere bedrijven. Omdat heel wat van die doorstroombedrijven vandaag stil liggen, valt ook de doorstroom stil. Daarom worden alle begeleidingstrajecten voor doorstroom opgeschort tot het einde van de crisis. Lopende inschakelingsprojecten in de lokale diensteneconomie worden echter verlengd, zodat deze doelgroepmedewerkers na de crisis meteen hun begeleidingstraject kunnen voortzetten of opstarten.

Invulling doelgroepmedewerkers

Maatwerkbedrijven moeten minstens 90% van hun jobs voor doelgroepmedewerkers kunnen invullen. Anders krijgen zij het volgende jaar minder subsidies. Deze regel zal in 2020 tijdelijk niet van tel zijn bij de beoordeling van het subsidiedossier voor het komend jaar.

Financiële ademruimte

Voor sociale-economiebedrijven in moeilijkheden zal het Departement WSE geen automatische inhoudingen doen op de maandelijkse voorschotten.

Financiering arbeidszorgmedewerkers

Omdat heel wat arbeidszorginitiatieven momenteel stil liggen, is beslist dat de financiering van de begeleiders die deze arbeidszorgmedewerkers normaal gezien begeleiden, tijdens de duur van de crisis wordt voortgezet. Hiervoor wordt als referentiepunt de gemiddelde financiering van januari en februari van dit jaar genomen.

Meer informatie over de maatregelen in het persbericht van minister Crevits.

Heel wat maatwerkbedrijven sloten de deuren, maar bedrijven die social distancing kunnen garanderen, blijven in de mate van het mogelijke open. In de eerste plaats voor de productie van medische materialen (mondmaskers, handgels, medische kits,...) en om de voedselketen in stand te houden. Heeft jouw onderneming nog een opdracht voor de maatwerkbedrijven? Contacteer Nathalie Colsoul van Groep Maatwerk (nathalie.colsoul@groepmaatwerk.be) en zij vindt een geschikte partner voor jou.

Lees ook

Inclusief ondernemen in actie!

Inclusief ondernemen in actie!

Wil je intensief aan de slag met het inclusiever maken van jouw organisatie? Ons splinternieuwe ESF-project Hands-on Inclusion helpt je op weg!…

“Als we samenwerken, hebben we impact”

“Als we samenwerken, hebben we impact”

Een mijlpaal is een gelegenheid om zowel achterom als vooruit te blikken. Het 20-jarige bestaan van VIVO is zo’n mijlpaal.

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Vandaag is het in veel sociale ondernemingen alle hens aan dek om de coronapandemie in te dijken en de zieken te verzorgen.

Lockdown: sluiten of niet?

Lockdown: sluiten of niet?

Op 18 maart om 12 uur ging België in ‘lockdown’. Een van de maatregelen is dat telewerk verplicht wordt voor alle niet-essentiële ondernemingen.…