Lockdown: sluiten of niet?

Lockdown: sluiten of niet?

Op 18 maart om 12 uur ging België in ‘lockdown’. Een van de maatregelen is dat telewerk verplicht wordt voor alle niet-essentiële ondernemingen.

Indien het werk dit niet toelaat, moet de onderneming ervoor zorgen dat er te allen tijde een afstand van minstens 1,5 meter tussen elke medewerker kan gegarandeerd worden. Dit geldt trouwens ook voor het vervoer van de medewerkers moest dit nodig zijn voor het uitoefenen van de job.

Als het niet mogelijk is om de regels van ‘social distancing’ in acht te nemen, dan moet de onderneming sluiten.

Essentieel of niet?

‘Bedrijven van de cruciale sectoren en de essentiële diensten’ worden gevraagd om deze bepalingen ook zo goed mogelijk te volgen, maar zij dienen uiteraard niet te sluiten als dit onmogelijk blijkt.

Vraagt u zich af of uw onderneming een ‘essentieel bedrijf’ is of niet. Het ministerieel besluit geeft daar in bijlage duidelijkheid over.

Uiteraard vallen de zorginstellingen, woonzorgcentra en voorzieningen voor personen met een handicap hieronder, maar ook de productieketens die niet kunnen worden stilgelegd omwille van technische redenen en de verpakkingsindustrie verbonden aan de toegelaten activiteiten.

UPDATE - Op 17 april werd in het staatsblad een aangepast ministerieel besluit gepubliceerd over de lijst van essentiële sectoren. Meer informatie op de website van unisoc.

Lees ook

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Vandaag is het in veel sociale ondernemingen alle hens aan dek om de coronapandemie in te dijken en de zieken te verzorgen.

Crisismaatregelen sociale economie

Crisismaatregelen sociale economie

Om de onmiddellijke economische gevolgen van de coronacrisis voor de sociale economie in te perken, heeft minister van Werk en Sociale economie Hilde Crevits 4 maatregele…

Werken in tijden van corona

Werken in tijden van corona

Vandaag staan onze helden in de zorg in de frontlinie tegen het coronavirus. In veel sociale ondernemingen is het nu alle hens aan dek om zieken te verzorgen en de epidem…