Covid-19: nieuwe maatregelen Vlaamse regering (18 maart)

Covid-19: nieuwe maatregelen Vlaamse regering (18 maart)

Op woensdag 18 maart kondigde de Vlaamse regering nieuwe maatregelen aan in het kader van de coronacrisis.

Hinderpremie

Door de verstrengde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad moeten er meer ondernemingen verplicht sluiten. Daarom wordt de hinderpremie van de Vlaamse overheid uitgebreid naar deze doelgroepen.

Crisiswaarborg

De Vlaamse regering heeft de crisiswaarborg verder uitgewerkt. Ondernemingen kunnen 75% van het bedrag aan financieringsovereenkomsten dat ze afsluiten om de crisis te overbruggen, laten waarborgen door de overheid. De onderneming betaalt voor deze waarborg een eenmalige premie van 0,25% van het totale bedrag.

Overbruggingskrediet

Bestaande overbruggingskredieten kunnen tot 12 maanden worden verlengd.

Aanmoedigingspremie

De aanmoedigingspremie voor deeltijds werkenden wordt uitgebreid naar ondernemingen waarvan de productie met minstens 20 procent gedaald is. Deze maatregel geldt voor werknemers in de profitsector en werknemers met een contract van onbepaalde duur in de social-profitsector.

Uitstel verkeersbelasting

De Vlaamse regering besliste ook om voor ondernemingen de uiterlijke betalingstermijn voor de jaarlijkse verkeersbelasting uit te stellen met 4 maanden.

Kinderopvang

De kinderopvang wordt niet gesloten. Op deze manier kunnen zorgverleners, maar ook andere essentiële beroepen zoals politieagenten, huisvuilophalers of winkelmedewerkers, zo veel mogelijk aan de slag blijven.

De kinderopvanginitiatieven blijven echter gegarandeerd van inkomsten, ook als er minder mensen hun kinderen naar de opvang brengen.

Jeugd en media

De Vlaamse regering erkent de financiële impact van de coronamaatregelen op de organisaties in de jeugdsector. Ze verzekert de organisaties daarom dat beloofde subsidies zullen uitgekeerd worden, ook als de organisatie haar engagementen niet kan nakomen door aflasting van activiteiten.

Alle rapportage- en aanvraagverplichtingen worden herbekeken in het kader van de crisis. Ook bij toekomstige subsidie-aanvragen zal er rekening gehouden worden met de bijzondere omstandigheden van vandaag. Er komt ook een meldpunt waar organisaties knelpunten gelieerd aan de coronacrisis kunnen melden.

Cultuur

Ook voor de cultuursector zal de Vlaamse regering begrip tonen voor de moeilijke situatie van culturele instellingen en organisaties. Onderhandelde afspraken tussen organisaties en overheid zullen hier maximaal mee rekening houden.

VDAB

VDAB zal een platform aanmaken voor wie in tijdelijke werkloosheid zit en graag een handje wil bijsteken in sectoren waar er extra personeel nodig is.

Meer informatie

Lees ook

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Vandaag is het in veel sociale ondernemingen alle hens aan dek om de coronapandemie in te dijken en de zieken te verzorgen.

Crisismaatregelen sociale economie

Crisismaatregelen sociale economie

Om de onmiddellijke economische gevolgen van de coronacrisis voor de sociale economie in te perken, heeft minister van Werk en Sociale economie Hilde Crevits 4 maatregele…

Lockdown: sluiten of niet?

Lockdown: sluiten of niet?

Op 18 maart om 12 uur ging België in ‘lockdown’. Een van de maatregelen is dat telewerk verplicht wordt voor alle niet-essentiële ondernemingen.…

Corona-maatregelen Vlaamse regering krijgen vorm

Corona-maatregelen Vlaamse regering krijgen vorm

Op 17 maart zaten Verso en de andere sociale partners voor de tweede keer samen met de Vlaamse regering om de maatregelen voor ondernemingen tijdens de coronacrisis te be…