Alle zorgpersoneel nodig om coronacrisis te lijf te gaan

Minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke vraagt sociale ondernemingen in zorg en welzijn met aandrang om geen zorgpersoneel in tijdelijke werkloosheid te plaatsen.

 We zullen al deze mensen nodig hebben in de strijd tegen het coronavirus. De minister benadrukt dat er een oplossing wordt gezocht voor de financieringsafspraken voor deze sectoren, die vaak aan prestaties gekoppeld zijn.

Wouter Beke.jpg

Heel wat zorgvoorzieningen hebben niet-essentiële diensten afgebouwd om capaciteit vrij te maken voor de verwachte toestroom aan coronapatiënten. De terugval in activiteiten kan heel wat zorgondernemingen in financiële problemen brengen. Uit een eigen bevraging blijkt dat maar liefst 36% van de sociale ondernemingen vreest dat hun sociale onderneming in financiële problemen terechtkomt door de epidemie. Daarom garandeert minister Beke dat de financiering van de zorg- en welzijnssectoren overeind blijft, ook wanneer prestaties tijdelijk terugvallen.

Uitwisseling

Daarnaast bekijkt de minister ook of er personeelsleden kunnen uitgewisseld worden tussen drukke en minder drukke voorzieningen. Dit zal de komende dagen verder besproken worden met de verschillende sectoren. Ook voor andere financiële gevolgen voor zorgvoorzieningen (zoals een verlies aan inkomsten of extra investeringen) wordt een oplossing gezocht.

Lees ook

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Uitwisseling personeel gemakkelijker gemaakt in strijd tegen Covid-19

Vandaag is het in veel sociale ondernemingen alle hens aan dek om de coronapandemie in te dijken en de zieken te verzorgen.

Crisismaatregelen sociale economie

Crisismaatregelen sociale economie

Om de onmiddellijke economische gevolgen van de coronacrisis voor de sociale economie in te perken, heeft minister van Werk en Sociale economie Hilde Crevits 4 maatregele…

Lockdown: sluiten of niet?

Lockdown: sluiten of niet?

Op 18 maart om 12 uur ging België in ‘lockdown’. Een van de maatregelen is dat telewerk verplicht wordt voor alle niet-essentiële ondernemingen.…

Covid-19: nieuwe maatregelen Vlaamse regering (18 maart)

Covid-19: nieuwe maatregelen Vlaamse regering (18 maart)

Op woensdag 18 maart kondigde de Vlaamse regering nieuwe maatregelen aan in het kader van de coronacrisis.