Ik val middenin generatie Y en ik zie dat er veel over wordt gesproken, maar dat gaat helemaal niet over mij! Ik herken me daar niet in. Het enige wat volgens mij bijzonder aan onze generatie is, is dat we zijn opgegroeid met internet en mobieltjes.
Joost, jong én leidinggevende, IT, 26
Bekijk het vanuit de rol van...
Leukere taken krijgen, een betere werksituatie creëren, de relatie met je leidinggevende versterken en je blijven ontwikkelen - wie wil dat nou niet? Dit kun je voor elkaar krijgen door verstandig met je leidinggevende om te gaan. Deze website geeft je tips hoe je dit aanpakt.
Er wordt vaak beweerd dat jouw generatie hele andere eisen en verwachtingen heeft van haar werk en leidinggevenden. Het is dus ook heel goed mogelijk dat jouw leidinggevende ook zo over jou denkt… Daarom is het handig te weten welke vooroordelen waar zijn en welke niet.
Hoe werk je het effectiefst samen met je leidinggevende en hoe kun je invloed op hem of haar uitoefenen?
Het populaire beeld van de moderne jongere is: ondernemend, onafhankelijk, verantwoordelijk, flexibel en sterk hangend aan vrijheid. Binnen generaties zijn de verschillen echter groot. Zo blijkt uit recent onderzoek dat slechts 1 op de 14 Nederlandse jongeren dit waardenpatroon aanhing. De kans is dus groot dat jij niet zo’n typische generatie Y bent als de populaire media doen vermoeden.
Zonder medewerkers zijn er geen leidinggevenden. Leiderschap en ‘volgerschap’ zijn nauw met elkaar verweven.
De kans is groot dat je meer invloed op je werk, je leidinggevende en je collega’s hebt dan je denkt! Elke werknemer, vanaf de hoogst geplaatste leidinggevende tot en met de laagst geplaatste uitzendkracht heeft het potentieel om houding, waarden en gedrag van anderen te sturen. Op deze site lees je hoe je dit kunt doen.
Lees hier hoe je op verwachtingen kunt inspelen.
Top 10: jongeren uit Generatie Y in 2012
Bron: Intelligence-Group (2013) [www.intelligence-group.nl/nl/actueel/nieuws/januari-2013/salaris-belangrijkste-reden-om-baan-te-kiezen]
Let op: de top 5 is al 5 jaar onveranderd gebleven en is voor iedereen hetzelfde!
Jonge professional, IT-consulting
Toen ik drie jaar geleden binnenkwam, was ik onzeker om dingen die ik in m’n werk niet zo goed deed, te delen met mijn leidinggevende. Zij ziet immers mijn ontwikkeling en beoordeelt me daar wel op dus twijfelde ik of ik het wel of niet zou zeggen. Na een jaar kwam ik er achter dat ‘fouten maken’ wel mag. Daar moet je wel een vertrouwensband met elkaar voor opbouwen.
Jonge professional, consultant
Om vertrouwen te winnen moet je allereerst laten zien dat je goed werk levert. En een persoonlijk band creëren. Ik heb bijvoorbeeld een wedstrijdje met mijn leidinggevende over wie de meeste leads vindt. Dat motiveert ons allebei en we hebben er lol om.
Jonge professional, woningbouw corporatie
In mijn functioneringsgesprekken vraagt mijn leidinggevende me altijd of ik ook voor haar feedback heb. Dat vind ik ontzettend moeilijk. Ik denk dat ze er op zich wel voor zou open staan, maar ik vind het toch lastig om iets aan de orde te stellen.
Jonge professional, facilitaire dienstverleningconsulting
Ik had wel wat moeite met de vraag hoe ik mijn leidinggevende manage. Mijn idee daarover is dat je jezelf open moet opstellen en open een discussie aangaat, en dat je zelf je eigen verwachtingen aangeeft. Volgens mij werkt het niet om dit heel direct te doen. Maar ik laat wel af en toe merken dat ik ook iets voor ogen heb, iets wil, of iets van haar verwacht.
Administratief medewerker
Wanneer ik een nieuwe taak krijg ga ik eerst op zoek naar informatie. Wie van mijn collega’s heeft eerder al een zo’n taak gedaan? Door mijn werk naar dat voorbeeld vorm te geven ben ik er zeker van dat mijn werk voldoet aan de verwachtingen. Mijn leidinggevende is tot nu toe altijd tevreden over het eindproduct, dus het lijkt te werken.
Leidinggevende van een trainees, IT-consulting
Ik zou graag willen dat m’n jonge medewerkers mij meer consulteren wanneer ze tegen dilemma’s of problemen aanlopen. Ik heb immers vanuit mijn positie goed zicht op wat de mogelijkheden zijn, die mijn medewerkers in eerste instantie niet direct kunnen zien. Maar ik merkt dat ze dat niet altijd doen.
Leidinggevende, universiteit
Ze zoeken de expertise die ze nodig hebben wel op. Door middel van internet of collega’s, maar ze gaan niet perse naar ons toe. Terwijl ze ons daar heel goed voor kunnen gebruiken! Ik zou wat meer gemanaged willen worden op dat aspect. Dus meer brain-picking.
Stelling 0/0:
belt mij tijdens mijn vakantie met een vraag over het werk.
wil op mijn facebook pagina.
neemt de meeste besluiten voor mij.
kijkt graag mee over mijn schouder hoe ik mijn werk doe.
vindt dat het zijn/haar taak is om persoonlijke problemen op te lossen.
bemoeit zich ongevraagd met mijn privéleven.
verwacht dat ik zijn/haar opdrachten direct uitvoer.
gedraagt zich te informeel naar mij toe.
vind het belangrijk om te weten wat zijn/haar medewerkers bezig houdt.
wil liefst buiten het werk om gezamenlijke activiteiten doen.
vraagt mij om gedetailleerde rapportages over mijn werkzaamheden.
laat de uitvoering van mijn taken helemaal aan mij over.
doet zijn/haar best om met mij een hechte persoonlijke band op te bouwen.
spart met mij over inhoudelijke werkvragen.
stelt minimale werkeisen aan mij.
moedigt mij aan persoonlijke problemen met hem/haar te bespreken.
Je hebt net ontdekt wat voor ‘type’ leidinggevende je hebt. De uitkomst is enerzijds gebaseerd op hoe deze omgaat met de taken die gedaan moeten worden en anderzijds door de mate waarin hij of zij waarde hecht een goede persoonlijke band met jou. Een sterk taakgerichte leidinggevende zal vooral specifieke resultaten met je afspreken, de voortgang controleren en de kwaliteit bewaken. Leidinggevenden die sterk relatiegericht zijn vinden het belangrijk om te weten wat je behoeften en voorkeuren zijn en hebben interesse in je persoonlijke verhaal.
Leidinggevende zullen regelmatig net iets te veel of te weinig focussen op de taak of de relatie. Je krijgt hieronder concrete tips hoe je hiermee om kunt gaan.
Klik hier voor meer informatie over het valkuilen-model
Voor jouw leidinggevende telt alleen het resultaat en daar moet alles voor wijken. Hij of zij stimuleert je om het onderste uit de kan te halen om je doelstelling te behalen. Hier leer je inhoudelijk snel en veel van! Echter, de kans is groot dat je leidinggevende onredelijk veel van je vraagt en weinig oog heeft voor je belangen en behoeften.
Jouw leidinggevende is zeer deskundig op zijn of haar eigen vakgebied en wil een goed product afleveren. Je leidinggevende geeft je de ruimte om je inhoudelijk te ontwikkelen. Door de focus op inhoud heeft deze leidinggevende over het algemeen minder interesse in ‘de persoon achter de medewerker’.
Jouw leidinggevende laat je helemaal vrij, zowel in de invulling van je taken als in je persoonlijke groei. Enerzijds is dat heel prettig. Anderzijds heb je het ook nodig dat je leidinggevende kaders schept. Bovendien bestaat het risico dat gezamenlijke doelen uit het oog verloren raken en iedereen z’n eigen doelen nastreeft.
Leidinggevenden zijn meestal druk, maar jouw leidinggevende is net iets drukker dan druk. Beslissingen worden (te) snel en soms impulsief genomen. Tijd voor formeel overleg is er zelden tot nooit. Deze leidinggevende creëert veel dynamiek en een positieve werksfeer. Het risico bestaat dat je gestrest raakt door de vele last-minutedeadlines.
Jouw leidinggevende vindt het ongemakkelijk om zich ‘boven’ zijn team te plaatsen. Hij of zij vindt het erg belangrijk dat jij het naar je zin hebt. Doorpraten over inhoudelijke onderwerpen vindt jouw leidinggevende over het algemeen minder leuk.
Jouw leidinggevende ziet het als zijn of haar taak om te zorgen dat jij je persoonlijk kunt ontplooien en taken kunt opnemen die je zelf interessant vindt. Deze persoonlijke aandacht is fijn! Te veel persoonlijk aandacht werkt echter verstikkend en het risico bestaat dat je leidinggevende voor jou bedenkt wat goed voor je is.
Jouw leidinggevende daagt je uit om topprestaties te leveren en weet ook hoe deze eruit moeten zien. Hij of zij wil constant op de hoogte zijn van elke ontwikkeling. Je leidinggevende is oprecht met je begaan en waardeert je harde inzet. Als jonge medewerker kun je je snel professioneel ontwikkelen. Het risico is dat je leidinggevende je te weinig ruimte geeft en te controlerend is.
Jouw leidinggevende heeft hoge doelen voor het team en de afdeling en verwacht dat jij je hard maakt om deze na te streven. Je kunt veel leren van al het werk dat je verzet. Begeleiding is op de letter en nauwgezet, zowel over wat je doet als hoe je het doet. Dat is niet altijd even prettig. Ook bestaat het risico dat jij en je collega’s met elkaar gaan concurreren over wie de ‘beste’ medewerker is.
Welk soort leidinggevende je ook hebt, er zijn een aantal vuistregels voor het managen van je baas die altijd van toepassing zijn. Dit zijn de belangrijkste do’s en don’ts: