Webinar: Samen voor meer natuur met zorg!

Webinar: Samen voor meer natuur met zorg!

Programma van Samen voor meer natuur voor zorg!

Op donderdag 2 juni:
14:00 - 14:25 Wat is het probleem en wat zijn de oplossingen?
  Ilse Simoens (INBO): Inzicht in natuur en welzijn
  An De Schrijver (HOGENT): Praktische handvaten voor meer biodivers zorggroen
14:25 - 14:40 Hoe kan je nu zelf aan de slag gaan?
  Christine Schraepen (ANB): Projectoproep Natuur in de buurt
  Elke Van den Broeke (Departement Omgeving): Projectoproep 'Groen-Blauwe parels'
14:40 - 14:45 Wie kan je daarbij ondersteunen?
  Myriam De Bie (ANB): Samenwerken loont
  Regionaal Landschap Brabants Kouters
14:45 - 15:00 Q&A met de sprekers
  1. Van 14:00 tot 14:25

    Ilse Simoens (INBO): Inzicht in natuur en welzijn

    Voorstelling van de resultaten oriëntatiegids Natuur voor welzijn

    Op basis van interviews in elf zorgcentra verspreid over Vlaanderen maakte het Instituut voor Natuurbehoud en Bosonderzoek (INBO) een analyse van de vergroeningsprojecten in de zorg. Daarin zijn de drijfveren, succes- en faalfactoren en waardevolle gevolgen voor welzijn en biodiversiteit geordend en in beeld gebracht. Praktische handvaten en beleidsaanbevelingen worden aangereikt, in de eerste plaats aan zorgpersoneel en -directie. Ook bewoners, bezoekers en groenbeheerders van Vlaamse zorgcentra, en ten slotte de buurt- en natuurorganisaties, scholen en jeugdbewegingen die in de omgeving ervan liggen, kunnen inspiratie vinden in deze gids om samen te werken.

  2. Van 14:00 tot 14:25

    An De Schrijver (HOGENT): Praktische handvaten voor meer biodivers zorggroen

    Op 2 mei lanceerde HOGENT de nieuwe website www.biodiverszorggroen.be. Op deze website kan je naast handenvol inspiratie ook wetenschappelijke kennis, praktijkinspiratie en ervaring over dit onderwerp vinden.

    De site kwam tot stand doordat verschillende HOGENTENAARS, zowel vanuit zorg als vanuit groen de handen in elkaar sloegen en het samen uitzochten.

    Benieuwd naar welke voordelen biodivers zorggroen biedt? Naar hoe je hiermee zelf aan de slag kan? Naar enkele praktijkvoorbeelden?

    An De Schrijver, docent en Coördinator PWO onderzoeksproject Biodivers Zorggroen, HOGENT licht toe hoe biodivers zorggroen er moet uitzien en hoe je er een meerwaarde voor de zorg én voor de biodiversiteit van kunt maken.

    Lees ook hoe de Zorggroep Sint-Kamillus zorgnatuur creëerde in Bierbeek.

  3. Van 14:25 tot 14:40

    Christine Schraepen (ANB): Projectoproep Natuur in de buurt

    De vraag naar groenzones in de nabije omgeving is groot en blijft groeien, maar niet iedereen heeft een stukje groen in zijn buurt. De projectoproep Natuur in je Buurt ondersteunt daarom projecten die, via natuurontwikkeling of door de aanleg van natuurelementen, oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Zo streven we samen naar enerzijds meer bereikbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle natuur dicht bij de mensen en anderzijds naar een meer robuuste, veerkrachtige en biodiverse Vlaamse natuur.

    Christine Schraepen (Agentschap voor Natuur en Bos, Afdeling Algemeen Beleid) licht deze oproep toe.

  4. Van 14:25 tot 14:40

    Elke Van den Broeke (Departement Omgeving): Projectoproep 'Groen-Blauwe parels'

    Deze subsidie is bedoeld voor projecten die als doelstelling hebben ontharding en groen-blauwe inrichting van de bebouwde omgeving te realiseren. Met groen-blauwe inrichting bedoelen we waterpartijen, planten, struiken en bomen met aandacht voor biodiversiteit, inheemse of streekeigen en bestuiversvriendelijke beplanting en een doordachte aanpak voor het beheer ervan. Ook moet er veel aandacht gaan naar watercaptatie en -infiltratie via natuurgebaseerde oplossingen. Waar mogelijk moeten groen-blauwe verbindingen worden nagestreefd in het project.

    Elke Van den Broeke (Departement Omgeving, Afdeling Partnerschappen met besturen en maatschappij) licht deze oproep toe.

  5. Van 14:40 tot 14:45

    Myriam De Bie (ANB): Samenwerken loont

    Natuur met Zorg, daar zorgen we samen voor! Zo zijn er heel wat partners, bijvoorbeeld de regionale landschappen, die je hierbij op weg kunnen helpen.

    Myriam De Bie (Agentschap voor Natuur en Bos, team natuur en maatschappij) helpt je door het bos de bomen te zien!

  6. Van 14:40 tot 14:45

    Regionaal Landschap Brabants Kouters

    Ontdek hoe Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw natuur, landschap, erfgoed en streekidenteit behoudt en versterkt in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Deze webinar volg je gratis, schrijf je snel in!