Vlaamse conferentie voor inclusie

Programma van Vlaamse conferentie voor inclusie

Op vrijdag 19 november:
13:15 - 13:30 Introductie
13:30 - 14:00 William Boeva over leven met een beperking en de beeldvorming daarrond
14:00 - 14:30 Open Hiring®
14:30 - 14:45 Het belang en de win van inclusie
15:00 - 15:45 Gesprekstafels inclusie
  Inclusief rekruteren via Open Hiring®
  Diversiteit en inclusie
  Inclusieve instroom
  Inclusieve werkvloeren
  Inclusief taalgebruik en communicatie
  Strategisch inclusief ondernemen
  Inclusief re-integreren naar werk
  Inclusief jobredesign
  Duurzame loopbanen
  Changemanagement
  Actief discriminatie, validisme & racisme aanpakken op de werkvloer
  Inclusie in kaderfuncties
15:45 - 16:00 Slotwoord
  1. Van 13:15 tot 13:30

    Introductie

    Door Tim Vannieuwenhuyse, voorzitter Verso.

  2. Van 13:30 tot 14:00

    William Boeva over leven met een beperking en de beeldvorming daarrond

    We kennen William allemaal als comedian. William heeft ook een beperking. En sedert kort wil hij vanuit zijn status van BV ook mee zijn schouders zetten onder een meer inclusieve samenleving. Ook benieuwd naar zijn verhaal?

  3. Van 14:00 tot 14:30

    Open Hiring®

    The war for talent speelt elke onderneming parten. Wie op zoek gaat naar nieuwe medewerkers weet maar al te goed dat het vinden van nieuwe collega’s geen evidentie is. Anderzijds laten we veel talent liggen en zijn er heel wat kandidaten, die niet snel aan bod komen. Open Hiring® kan hier een verschil maken. Maar vergis je niet: het is een rekruteringsmethodiek, waarbij je vaste spelregels volgt.

    Onderzoeker Sophie Goemaere van Divergent vertelt er ons alles over. Ook enkele organisaties die al de eerste stappen gezet heeft binnen deze aanpak gunnen ons een exclusieve inkijk in hun ervaringen als pionier binnen deze wervingsfilosofie.

  4. Van 14:30 tot 14:45

    Het belang en de win van inclusie

    Ingrid Lieten, directeur van Verso vzw, en Kathleen Vandendaele, directeur van Levl, geven hun kijk op inclusie en vertellen wat dit in hun onderneming betekent.

  5. Van 15:00 tot 15:45

    Gesprekstafels inclusie

    Of je nu al een eind op weg bent met inclusie of pas je eerste stappen zet, van gedachten wisselen met collega-ondernemingen is altijd verrijkend. We bieden een waaier aan thema’s aan op onze gesprekstafels.

  6. Van 15:00 tot 15:45

    Inclusief rekruteren via Open Hiring®

    Uitwisselen van praktijkervaring staat in deze gesprekstafel centraal. Melissa Nobels van Ferm Huishoudhulp, Petra Van Limbergen van Colmar Buffets & Grill en Jaimie Hindryckx van Zorgband Leie en Schelde delen hun ervaringen met Open Hiring®.

  7. Van 15:00 tot 15:45

    Diversiteit en inclusie

    Onze identiteit bestaat uit vele laagjes, die leiden tot diversiteit in onze samenleving en organisaties. Waarom is inclusie de beste manier om met deze diversiteit om te gaan? Wat zijn de essentiële kenmerken waarmee inclusie zich onderscheidt van andere werkwijzen?

  8. Van 15:00 tot 15:45

    Inclusieve instroom

    Heb je als onderneming het gevoel dat je steeds uit dezelfde vijver vist? Wil je verder nadenken over het opstellen van laagdrempelige vacatures, het vermijden van onbewuste bias en een bredere verspreiding van je vacatures? Dan is deze praattafel een eerste stap in de goede richting. 

  9. Van 15:00 tot 15:45

    Inclusieve werkvloeren

    Het binnenhalen van diverse talenten is niet voldoende als je vervolgens ook niet inzet op welzijn en sfeer op de werkvloer. Anders loop je het risico op het zogenoemde ‘draaideureffect’. Wil je samen nadenken over welke kleine acties je kan ondernemen om dat te vermijden? Een kritische blik werpen op mogelijke onzichtbare drempels binnen je onderneming? Sluit dan zeker aan bij deze gesprekstafel. 

  10. Van 15:00 tot 15:45

    Inclusief taalgebruik en communicatie

    Heb je er ooit al bij stilgestaan welke cruciale rol het taalgebruik en de communicatie van jouw onderneming speelt? Heldere taal en communicatie bevordert de efficiëntie en de samenwerking op de werkvloer. Denk samen met ons na over hoe je helder communiceert in elke fase van het HR proces. 

  11. Van 15:00 tot 15:45

    Strategisch inclusief ondernemen

    Zet je op inclusief ondernemen uit een gevoel van ‘moeten’ of vanuit een echte overtuiging? En waarop is die overtuiging dan gebaseerd? Hoe zorg je ervoor dat inclusiviteit deel uitmaakt van je organisatiestrategie? Zet je eerste stappen door aan te sluiten bij deze gesprekstafel.

  12. Van 15:00 tot 15:45

    Inclusief re-integreren naar werk

    Terugkerende medewerkers na lange afwezigheid, het is iets waar elke onderneming mee geconfronteerd wordt. Hoe pak jij dat aan? Wat werkt en wat niet? Tegen welke muren botste je al?

  13. Van 15:00 tot 15:45

    Inclusief jobredesign

    Houd jij nog steeds vast aan vaste takenpakketten en jobinhouden of zette je al je eerste stappen richting jobredesign? En hoe pak je zoiets dan aan? Ga erover in gesprek aan onze tafel rond inclusief jobredesign.

  14. Van 15:00 tot 15:45

    Duurzame loopbanen

    In tijden van arbeidskrapte en een veranderende arbeidsmarkt blijven je medewerkers je meest waardevolle kapitaal. Doorheen de jaren verandert de jobinhoud, verouderen onze kwalificaties en ook onze motivatie wijzigt. Hierdoor kan er een ‘mismatch’ ontstaan tussen een werknemer en het werk. Hoe ga je hier als werkgever mee om? Denk mee met ons na aan deze gesprekstafel.

  15. Van 15:00 tot 15:45

    Changemanagement

    Wil je een belangrijke verandering doorvoeren binnen je onderneming? Dan houd je best rekening met de nodige weerstand. Gedrag veranderen vraagt tijd, geduld én de juiste aanpak. Ga in gesprek met andere ondernemingen over de drempels van verandering.

  16. Van 15:00 tot 15:45

    Actief discriminatie, validisme & racisme aanpakken op de werkvloer

    Het is niet omdat je als HR-medewerker geen directe signalen ontvangt van discriminatie en racisme op de werkvloer dat dat bij jou niet voorvalt, integendeel. Sluit aan bij deze tafels en verwerf een eerste inzicht in de vele gezichten van (micro)discriminatie en sleutels om er tegenop te treden.

  17. Van 15:00 tot 15:45

    Inclusie in kaderfuncties

    Heb je wel een divers personeelsbestand, maar beperkt zich dat voornamelijk tot de uitvoerende functies? Om een echt inclusief beleid te voeren is het nochtans nodig dat ook in de beleids- en kaderfuncties voldoende diversiteit aanwezig is: gender, leeftijd, origine, handicap,… Hoe pak je zoiets aan? Ga erover in gesprek aan onze tafel rond inclusie in kaderfuncties.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.