Persoonlijk ontwikkelingsplan maken? Gebruik het Verso-sjabloon.

Persoonlijk ontwikkelingsplan maken? Gebruik het Verso-sjabloon.

Deze gebruiksklare leidraad helpt je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) te maken – inclusief GRATIS sjabloon.

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Overweeg je een persoonlijk ontwikkelingsplan te maken? Goed idee!

Een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP legt afspraken vast tussen een medewerker en de werkgever over de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Het POP bevat de ontwikkeldoelen van de medewerker die zijn inzetbaarheid bevorderen en eventueel zijn loopbaan op lange termijn sturen. Hierbij houd je rekening met wat de medewerker wil, maar ook wat de werkgever vindt dat nodig of niet nodig is.

  • Een strategisch opleidingsplan geeft aan in welke richting medewerkers moeten ontwikkelen om de organisatiedoelstellingen te bereiken.
  • Een POP zet uit in welke richting de individuele medewerker hierbinnen zal groeien, rekening houdende met individuele competenties en wensen.

Een POP maak je op in dialoog met de medewerker. Een functionerings-of groeigesprek zijn ideale momenten om het hier samen over te hebben.

Een succesvol persoonlijk ontwikkelingsplan maken? Download het Verso-sjabloon

Een POP vermeldt:

  • wat wil ik, wat kan ik (competenties), doelen (waar wil ik naartoe), acties (hoe ga ik mijn doel bereiken)
  • tijdsindeling en benodigdheden (bv. kosten en personen)

Een POP maak je meestal op voor een periode van een jaar. Het is ook mogelijk om het POP in te zetten in functie van de loopbaanontwikkeling van een medewerker. In dat geval worden er ook doelen op langere termijn geformuleerd.

> Klaar om de koe bij de horens te vatten? Download dan het Verso-sjabloon, waarmee je jouw persoonlijk ontwikkelingsplan kan maken.

Testimonial HR-expert Koen Joly: “een persoonlijk ontwikkelingsplan maken, helpt om op (groei)koers te blijven”

Koen Joly coacht deelnemers in verband met betrokkenheid en leiderschap: "Ik help organisaties om zich om te turnen tot een speeltuin voor passie en talent. Samen brengen we de missie, visie en waarden in de praktijk. Dat maximaliseert de betrokkenheid van iedereen. Daarin is het cruciaal om aan je eigen leiderschap, positivisme, goesting, creativiteit en persoonlijke groei te werken. Met een open blik en een gezonde nieuwsgierigheid help ik medewerkers om hun eigen persoonlijke ontwikkelingsplan te maken. Want verandering vraagt vertrouwen en doorzettingsvermogen. De praktijk leert me alleszins: een persoonlijk ontwikkelingsplan maken, helpt om de juiste (groei)koers aan te houden."

Breng je voortgang in kaart

Koen Joly: "Zo’n schriftelijke neerslag van je persoonlijk ontwikkeling is een meerwaarde. Want het document vermeldt ook een duidelijke opvolging. Daardoor is het zoveel meer dan een vrijblijvende tekst: je krijgt als eigenaar van het document een leidraad voor jouw persoonlijke leerpad. Combineer dat met een constructieve openheid, dan laat je de kracht van een persoonlijk ontwikkelingsplan maximaal tot zijn recht komen."

Tips om het persoonlijk ontwikkelingsplan – sjabloon in te zetten

Koen Joly: "Het sjabloon helpt je om een relevant en haalbaar persoonlijk ontwikkelingsplan te maken. Vertrek vanuit 'wat wil ik?' en 'wat kan ik?'. Bouw daarop verder met specifieke doelstellingen om hiaten te dichten. Hoe verfijn ik algemene en specifieke vaardigheden en tegen wanneer wil ik resultaten bereiken? Geef jezelf uitdagingen op korte en (midden)lange termijn. Maak er ook echt een punt van om het POP als een werkinstrument voor de lerende te gebruiken — niet als verkapt evaluatie-instrument voor de leidinggevende. Bespreek de evolutie in een motiverende sfeer tussen medewerker en leidinggevende(n). Samen kom je tot een haalbare en duurzame ontwikkeling.”

> Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook naar: leidraad voor een POP-gesprek en POP voor maatwerkbedrijven.

Is er voldoende aandacht voor ontwikkeling in de job? Kom het te weten aan de hand van onze gratis HR-scan.

Lees ook

Opleidingseffecten analyseren: het 8-veldenkader

Opleidingseffecten analyseren: het 8-veldenkader

Het adviesbureau Kessels & Smit ontwikkelde het 8-veldenkader om leertrajecten onder de loep te nemen. 

Proactief loopbaangedrag faciliteren

Proactief loopbaangedrag faciliteren

'Hoe kan je als werkgever proactief loopbaangedrag faciliteren?' Dat is de vraag die Elias Janssen, doctoraatstudent van de Radboud Universiteit van Nijmegen, zich voor z…

Sjabloon verplicht opleidingsplan

Sjabloon verplicht opleidingsplan

De arbeidsdeal verplicht werkgevers met minstens 20 werknemers om jaarlijks (voor 31 maart) een formeel opleidingsplan op te stellen. Hier vind je alle richtlijnen in een…

Bore-out door overkwalificatie: is jobcrafting de redding?

Bore-out door overkwalificatie: is jobcrafting de redding?

Doctoraatsstudente Claudia Rooman en professor Eva Derous deden onderzoek naar overkwalificatie van medewerkers en of job crafting daar een oplossing voor kan zijn. Job …