Op onze werkplekken tonen we over het algemeen maar een klein stukje van wie we werkelijk zijn. Hoe evolueer je als organisatie naar een veilige omgeving waar je collega’s zichzelf volledig kunnen laten zien? 

Respond_cover

Gastbijdrage van Roeland Broeckaert, oprichter van RoedelConsult

We tonen vaak eerder onze mannelijke kant dan onze vrouwelijke kant. Veeleer de ratio dan ons gevoel. Liever onze analytische geest dan onze holistische intuïtie. Zo’n cultuur leidt meestal tot een groot verlies van ideeën en creativiteit

Om trouw te blijven aan onszelf kunnen we inspiratie opdoen bij hoe mensen in de laatste fase van hun leven kijken naar hun eigen heelheid (vrij naar 'The top five regrets of the dying' van palliatief verpleegkundige Bronnie Ware). 

Deze vijf inzichten kunnen dienen als spiegel voor jouw organisatiecultuur. Als je erover in gesprek gaat met je medewerkers zal je zien dat deze thema’s niemand onberoerd laat. Zie het als een uitnodiging om hier aandacht aan te geven én je verantwoordelijkheid te nemen.

1. Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf

Het komt vaak voor dat mensen een leven leiden dat niet per se het leven is dat ze echt willen. Liggend op hun sterfbed, vragen sommige mensen zich af waarom ze hun keuzes door anderen hebben laten leiden.  

In je organisatie is dit misschien een goed moment om eens out-of-the-box te denken. En echt te voelen welke activiteiten of rollen ons een gevoel geven van moeiteloosheid, plezier en echt bijdragen. 

2. Had ik maar wat minder hard gewerkt

In de westerse wereld zijn veel mensen druk met werken, carrière maken, geld verdienen, consumeren. Wanneer je merkt dat het einde van je leven in zicht is, zeggen maar weinig mensen dat ze graag nog wat harder hadden willen werken.  

Vaak zien we in organisaties dat we van vergadering naar vergadering hollen, dat ‘het druk hebben’ soms meer een statussymbool is dan een echte noodzaak. Misschien kan je in je organisatie wel sommige functies ontlasten door verantwoordelijkheid te delen en ieders leiderschapstalent aan te spreken?

3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten 

Wanneer mensen om wat voor reden dan ook hun gevoelens niet uitspreken of delen, dan worden die gevoelens een soort onderdrukt geheim. Wanneer mensen het einde zien naderen, beseffen ze vaak dat het onzin is om bepaalde onderwerpen niet te bespreken.  

Door gevoelens met je collega’s te delen, ontstaat er ruimte. Mensen zijn letterlijk opgelucht als ze het doen. Dat raakt natuurlijk aan de essentie van het begrip heelheid: hoe zou het zijn als die openheid door iedereen omarmd wordt in jouw organisatie?  

4. Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren

De les die wij hieruit kunnen trekken, is dat we allemaal behoefte hebben aan betekenisvolle anderen. In onze privé zijn dat onze vrienden. Maar waarom zouden we onze collega’s op het werk ook niet wat meer in vertrouwen kunnen nemen?

5. Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund

Carrière, gezin, het leven vliegt voorbij en maar al te vaak zijn we daarbij gericht op doelen en resultaten. We vergeten dan te genieten van het proces.  

In jouw organisatie kan dit inzicht ons helpen om af en toe de tijd te nemen om successen te vieren, onze waardering voor elkaar uit te spreken, of om gewoon te genieten van het feit dat we in de gewenste richting aan het evolueren zijn.  

Vier jaar praktijkonderzoek in Vlaamse social-profitorganisaties bracht Roeland Broeckaert tot een methode die teams kan helpen om blijvend veerkrachtig, zelforganiserend en responsief te worden. Respond! is een concrete en heldere toepassing van de bestseller Reinventing Organizations van Frederic Laloux. Het neemt je mee in negen fasen om je team of organisatie met een natuurlijk aanvoelende transformatie nieuw leven in te blazen. 

Dit artikel is slechts een tipje van de sluier van hoe je als organisatie veerkrachtig, zelforganiserend en verbindend kan zijn. Wil je meer weten en met de auteur persoonlijk in gesprek gaan? Dan kan dat tijdens onze boekenclub.

Lees ook

Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO): een stappenplan

Innovatieve Arbeidsorganisatie (IAO): een stappenplan

Innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) is een term die wordt gebruikt voor nieuwe manieren van het werk organiseren waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen de kwali…

Wat zijn zelfsturende teams?

Wat zijn zelfsturende teams?

Zelfsturende teams: voor sommigen klinkt het als een aantrekkelijk gegeven, anderen staan er absoluut niet voor te springen, omdat het een heel onzeker gevoel b…

Starten met zelfsturende teams: 5 aandachtspunten

Starten met zelfsturende teams: 5 aandachtspunten

Veel organisaties zetten de stap naar een vorm van zelfsturing of zelforganisatie voor hun teams. Waar moet je op letten? In dit artikel vind je vijf aandachtspunten…

Werken in tijden van corona

Werken in tijden van corona

Vandaag staan onze helden in de zorg misschien niet meer in de frontlinie tegen het coronavirus. Maar desondanks blijft het in veel sociale ondernemingen nog steeds alle …