Zoekveld

Verso op bezoek bij Groene Zorg

Verso ondersteunt sociale ondernemers vanuit een streven naar een inclusieve samenleving. We geloven dus dat er ook een sociale opdracht weggelegd is voor burgers en bedrijven, ook in de landbouwsector. Verso ging dan ook graag in op de uitnodiging van het Steunpunt Groene Zorg voor een rondleiding langs twee initiatieven in Oost-Vlaanderen. Een delegatie van Verso-leden uit verschillende socialprofitsectoren ging mee.

De Kalmoes vzwHet eerste bezoek bracht ons bij De Kalmoes vzw, een inclusieve manege waar mensen met een beperking samen met mensen zonder beperking kunnen paardrijden. De paarden zijn hiervoor speciaal opgeleid en ook het materiaal is aangepast. Een dag per week kunnen voorzieningen uit de welzijnssector bovendien terecht in de Kalmoes voor een aangepast programma voor mensen met een beperking of psychiatrische aandoening. Bijzonder aan de Kalmoes is dat alle medewerkers, waaronder de lesgevers, een beperking of ziekte hebben.

Het tweede groene-zorginitiatief was Ons Dagelijks Groen. Deze preikwekerij uit Meldert laat ook ruimte voor mensen met een beperking om alleen of in groep kennis te maken met het leven op de boerderij. Het familiebedrijf werkt hiervoor samen met een voorziening voor personen met een beperking uit Aalst.

De samenwerking tussen zorg en de land- en tuinbouwsector vertrekt van een driehoeksverhouding tussen deelnemer, zorgboerderij en zorgorganisatie, waarbij de begeleiding de verantwoordelijkheid blijft van de zorgorganisatie of de onderwijsinstelling. Dat was een essentieel punt dat in alle gesprekken met de zorgboeren terugkwam. De goede afstemming tussen alle partijen is nodig om een balans te vinden tussen ieders verwachtingen.

Het aanbod aan activiteiten bij landbouwbedrijven is ruim en sluit vaak aan bij de persoonlijke interesses van kwetsbare jongeren, personen met een handicap of psychiatrische patiënten. Zeker als er complementair wordt gewerkt tussen zorg en de landbouwsector, kan dit een echte win-win betekenen. De afstemming tussen landbouwbedrijven en zorgorganisaties moet zeker voortgezet worden.

Steunpunt Groene Zorg

Jaarlijks ontvangen een 900-tal zorgboerderijen in Vlaanderen zo’n 2250 gasten. Omdat een boer meestal geen zorgverlener is, heeft het Steunpunt Groene Zorg als taak om de matching te voorzien tussen de zorgboeren en voorzieningen. Zij kunnen dan voor elke deelnemer nagaan welke zorgboerderij het meest geschikt zou zijn. Groene zorg is trouwens niet enkel voor personen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, ook ouderen, personen met psychische moeilijkheden of jongeren met problemen thuis of op school kunnen er een zinvolle dagbesteding vinden.

Als compensatie voor zijn of haar inzet, ontvangt de zorgboer sinds 2006 een subsidie vanuit het departement Landbouw. Deze bedraagt €20 per dagdeel dat er mensen uit de doelgroep worden opgevangen op de boerderij.

Meer informatie: www.groenezorg.be.

Ga naar het nieuwsoverzicht